Kecskemét önkormányzata is csatlakozott a 'MENZA MINTA = MINTAMENZA' országos programhoz

Együttműködési Megállapodás aláírására került sor  Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, a  MINTAMENZA Program koordinátorai, a program szakmai vezetője, és a Bács-Kiskun megyei tiszti főorvos között a Mintamenza kecskeméti elindításával kapcsolatos témakörben.
 


A Kecskemét Polgármesteri Hivatal adott helyet 2014. március 3-án az ünnepélyes aláírásnak, amelyen jelen volt dr. Zombor Gábor polgármester, Prohászka Béla VENESZ díjas mesterszakács, a program gasztronómiai szakmai vezető együttműködője, dr. Mucsi Gyula, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve megyei tiszti főorvosa és Kisháziné dr. Puskás Zsuzsanna, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve helyettes megyei tiszti főorvosa.  A most aláírt megállapodásban a felek vállalják, hogy a projekt megvalósulása érdekében a programhoz csatlakozó konyhákon lehetőséget adnak a konzultációra, tanácsadást tartanak, értékelik a menüsorokat, az étlapot, a tápanyag-kiszabatokat. Igény szerint szakmai képzést is szerveznek.

Mintamenza Program,

 

Együttműködési Megállapodás aláírására került sor  Kecskeméten a Mintamenza Program kapcsán
Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere így nyilatkozott a szerződéskötésről:

-    Miért döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a Mintamenza Programhoz?
-    Menzaprogramot indított 2009-ben a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és a Magyar Gasztronómiai Szövetség. A program célja a gyermek közétkeztetés megújítása, az egészségesebb, korszerű táplálkozás kialakítása. Azért döntöttünk úgy, hogy csatlakozunk a Mintamenza Programhoz, mert szeretnénk olyan közétkeztetést biztosítani, amely mindenki megelégedésére szolgál. Célunk, az egészségesebb, a kor követelményeinek megfelelő táplálkozás kialakítása, a közétkeztetés megújítása, melynek egyértelmű nyertese egy egészségesen táplálkozó felnövekvő generáció. Bízunk benne, hogy olyan rendszert építünk ki, amely mindenkinek megfelel.

-    Jött-e már a lakosság részéről igény, felkérés, hogy reformálják meg a közétkeztetést?
-    Az étkeztetéssel kapcsolatban az intézményvezetőkhöz érkeztek szülői vélemények, kérések a változatosabb étkezés biztosítása érdekében.

kecskemét

Kecskemét Megyei Jogú város vezetése, a  MINTAMENZA Program koordinátorai, a program szakmai vezetője, és a Bács-Kiskun megyei tiszti főorvos a kecskeméti szerződéskötésen-    Mely intézmények csatlakozhatnak elsőként a programhoz?
-    A közétkeztetést biztosító szolgáltatóink közül az Első Kecskeméti Közétkeztetési Konzorcium tagjai, a Precíz Kft., a Hírős Kft., a Bakos és Társai Bt. valamennyi főzőkonyhájukkal, a Sodexo Magyarország Kft. egy főzőkonyhájával már csatlakozott a mintamenza programhoz.

-    Milyen pozitív hozadékai lehetnek Kecskeméten a menzareformnak?
-    E projekt célja az egészségesebb, korszerű táplálkozás kialakítása, a közétkeztetés megújítása a menzaprogram keretein belül. További cél a helyi szállítók, helyi őstermelők - szezonális - termékeinek, valamint a bio élelmiszerek szélesebb körben való bevonása. Fontos feladat a jövőben, hogy a helyi termékek felhasználásával esetlegesen új munkahelyeket teremtsünk.
Fotó: kecskemet.hu