Magyar Örökség Díjakat adnak át

Magyar Örökség Díjakat adnak át
A Magyar Örökség díjátadó ünnepségének 101. alkalmán 6 személynek díjakat adtak át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.
A 2022.június 18-án megrendezésre kerülő díjátadó ünnepségen Magyar Örökség-díjban részesül Balassa Zoltán helytörténészi, publikációs és honismereti tevékenysége (a laudációt B. Kovács István történész, régész, író, néprajzkutató mondja el); a déli harangszó (laudátor: Gazda István tudománytörténész, kutatóintézeti igazgató); Igyártó Gabriella népművészeti hagyományőrző munkája (laudátor: Vincze László papírmerítő mester); a Jászság Népi Együttes népi tánckultúrát őrző tevékenysége (laudátor: Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke); Krulik Zoltán és a Makám együttes zeneművészete (laudátor: Jász Attila költő, szerkesztő, esszéíró); Vizsoly - a vizsolyi református egyházközség szolgálata és a vizsolyi biblia (laudátor: Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora).

budapest
A díjakat Budapesten adják át 
 
A díjátadó során fellépnek a Jászság Népi Együttes táncosai, akiket a Csík együttes zenészei kísérnek, valamint Krulik Zoltán és a Makám együttes zenél és ad elő három szerzeményt.

A Magyarországért Alapítvány kurátorai 1995-ben döntöttek úgy, hogy felkérve egy bizottságot Magyar Örökség Díj (MÖD) néven létrehozzák a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumát. A bírálóbizottságnak korábban Makovecz Imre, Mádl Ferenc, Fekete György és Hámori József volt a vezetője. A Magyar Örökség Díj gondozását 2003 márciusában a Magyar Örökség és Európa Egyesület (MÖEE) vállalta magára.

A Hungarikum Bizottság 2021 júniusában kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett személyek lezárult életműveit, ezáltal a Magyar Értéktár részévé válhatott a magyar történelem kiváló alkotóinak munkássága.

BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk