A Menza Minta = Mintamenza Program pillérei

A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség együttműködése alapján működtetett, a közétkeztetés teljes vertikumát átfogó „MENZA MINTA = MINTAMENZA” Program fő pillérei:


 
1. EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

Az Európai Unióban Magyarországnak a táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé  tartoznak. Az egészséget megőrző, betegségmegelőző életmód egyik döntő elemét a táplálkozási szokások jelentik. A több tényező hatására formálódó felnőttkori táplálkozási magatartást a gyermekkori hatások és minták határozzák meg. A gyermekkorban megszerzett ismeretek, szokások a későbbi egészségmagatartást, azon belül az étkezési kultúrát jelentősen meghatározzák. Ezért különösen fontos a nevelő hatású, az otthoni, esetlegesen nem megfelelő táplálkozási szokásokat is ellensúlyozó, az életkori szükségleti értékeket kielégítő közétkeztetés.

 

2. HELYBEN MEGTERMELT ALAPANYAGOK/TERMÉKEK ÉS BIOÉLELMISZEREK BEVONÁSA A KÖZÉTKEZTETÉSBE

A helyi alapanyagok, mezőgazdasági és élelmiszer-ipari vállalkozások termékeinek mind szélesebb körű megjelenítése, bevezetése a közétkeztetésbe lehetővé teszi, hogy bekerüljenek a magyar földben megtermelt, magyar ember által előállított termékek, alapanyagok. Fontosnak tartjuk a bio-élelmiszerek legalább 30%-os megjelenítését a bölcsődei, óvodai, kórházi étkeztetésben. A hazai termékekből frissen elkészített ételek ízletesebbek, tápértékük magasabb, mint a több ezer km-ről szállított hasonló termékeké.3. KÖZMUNKA:

A helyben megtermelt termékek teljes mértékben kiszoríthatnák az alapanyagok közül a kényelmi termékeket. A kényelmi termékek kiszorításával a valós alapanyagokból készült ételek feldolgozása élő munkát igényel. Elsősorban a közmunka-program hölgyekre irányuló részét célozhatjuk meg.

 

4.OKTATÁS:

Fontos a konyhák valamennyi dolgozójának (élelmezésvezető, szakács, konyhai kisegítő) képzése, továbbképzése, tréningje, a közmunka-programban részt vevő munkaerő higiénés és közegészségügyi ismeretekkel való megismertetése.

 

5. KOMMUNIKÁCIÓ:

Lakossági, szakmai és tudományos fórumokon való megjelenéssel biztosíthatjuk a program eredményeinek kommunikálását. A minél szélesebb körű megjelenés a program kiterjesztésének egyik lehetősége

 

A Menza Minta = Mintamenza program az eltelt idő alatt bizonyította szükségességét és létjogosultságát. Hisszük, hogy sikerült jó példát mutatni arra, hogy a közös  összefogás lehet az egyik mozgatórugója egy megújuló, egészséget támogató közétkeztetési gyakorlatnak. A Program sikerének záloga a népegészségügyi és a gasztronómiai szakemberek közös összefogása.

 
Kérjük a program országos kiterjesztésének támogatását annak népegészségügyi jelentősége miatt!

 

mintamenza csapatAz alapprogram kidolgozói:

Dr. Mucsi Gyula - Békés Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, megyei tisztifőorvos,
Dr. Sárosi Tamás - Békés Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, helyettes megyei
tisztifőorvos, Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Egészséges Táplálkozás Bizottságának elnöke,
Betyó János - Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási
Szerve, közegészségügyi-járványügyi felügyelő
Prohászka Béla – Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
elnöki tanácsadó, Venesz díjas mesterszakács
Dr. Maráczi Gabriella - Békés Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, közegészségügyi
osztályvezető, Egészségfejlesztési szakember
Betyóné Kiss Viktória - Békés Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, adatbáziskezelő