A debreceni iskolások is ismerkednek az egészséges étkezéssel

A Mintamenza Csapat is képviseltette magát a Debrecenben a Szoboszlói Úti Általános Iskolában 2014.április 15-én megrendezett Egészségnapon.

Prohászka Béla

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének alelnöke példaértékűnek tartja, hogy Hajdú-Bihar megyében működő szövetkezetek kóstolóval egybekötve bemutatták az előállított termékeiket. Megtekinthették és megkóstolhatták például a tormát, a tökbefőttet, a cukkini savanyúságot, valamint a tej és húskészítményeket.

A Mintamenza csapat részéről Dr. Maráczi Gabriella Főorvos Asszony tartott vetélkedővel egybekötött előadást az érdeklődő gyereksereg előtt.

"A nap folyamán az egészséges táplálkozásról beszélgettünk a gyerekekkel. Megpróbáltam az ő nyelvükön bemutatni, hogy mit miért kell fogyasztani, természetesen interaktív, játékos formában" - mondta Dr. Maráczi Gabriella .

"Tapasztalatunk szerint ugyanis minél fiatalabb korban kezdjük el, annál jobb eredményt tudunk elérni. Ha már óvodás és kisiskolás korban megszokják, hogy mit és hogyan kell enni, akkor felnőtt korban talán kevesebben fognak az orvosi várótermekben ülni..." - véli a Békés megyei egészségfejlesztési szakember.

 Dr. Maráczi Gabriella

A gyerekek érdeklődőek, nyitottak voltak, ezt támasztotta alá Tóth Attila, a Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés alelnöke is. "Ez a nap arról szólt, hogy hogyan lehet egészségesen étkezni, hogyan kerüljék el a betegségeket. Köszöntőmben is jeleztem: reményeim szerint elérhetjük azt, hogy a gyerekek játszva tanulják meg azt, hogyan tudnak egészségesen élni."

Több önkormányzat, például Hajdúnánás (mangalicakolbásszal, szalonnával), Hajdúhadház (savanyúkáposztával), Tiszacsege (házi tésztával), Derencske (almasűrítménnyel), Bihartorda (kolbásszal), Magyarhomorog (tökből készült kompóttal), Mezősas (több mintaprogrammal), és Sárrétudvari (tejtermékek) is bemutatkozott az eseményen. Külön megjegyezném, hogy a hajdúság hungarikuma, a torma is a bemutatott élelmiszerek között volt, és a gyerekek annak ellenére, hogy korábban nem ismerték, a nyers reszelt tormát is szívesen megkóstolták.

Mintamenza,
A Mintamenza Programba szeretnénk ezeket az önkormányzatokat és az itteni termelőket bevinni. Kisebb településeken már jól működik ez a fajta együttműködés, de a fő cél az lenne, hogy a nagyobb városokat - például Debrecent - is el lehessen látni ilyen módon. A helyben megtermelt élelmiszerek nagyon fontosak és a szívügyemnek tartom, hogy  Hajdú-Bihar megyében a közétkeztetést megreformáljuk.

A Mintamenza a megyében már elindult, több településen jelen van (pl. Derecske, Hajdúnánás), és szeretnénk Debrecenben a Szoboszlói Úti Általános Iskolát is bevonni ebbe a rendszerbe.

Tóth Attila felidézte: 2012-ben fogadta el Czomba Sándor államtitkár a javaslatát, amelynek kapcsán a közmunkások értékteremtő munkát végezhetnek, és útjára indult a dél-bihari mintaprogram. Akkor 5 településsel indultak el, mára 13 önkormányzat csatlakozott a kezdeményezéshez és az itt megtermelt javakat mind helyi szinten használták fel. A fő célunk, hogy a vidéki, kistelepülésen élők önállátóvá váljanak.

 

Mintamenza

 

A debreceni gyerekek számtalan helyi terméket megkóstolhattak

 

 

 

MCOnet-KT