Magyar gasztronómia, magyar értékek és hungarikumok, világgasztronómia

Magyar gasztronómia, magyar értékek és hungarikumok, világgasztronómia
Ezzel a címmel tartott előadást a kárpátaljai Rákóczi-főiskola szakácsképzésén Prohászka Béla Venesz-díjas olimpiai mesterszakács.
Az aranyérmes mesterszakács Bora Imrével, a Békéscsabai Sörfesztivál és Csülökparádé főszervezőjével tartott elméleti és gyakorlati képzést a kárpátaljai főiskola idén indult konyhaikisegítő- és szakácsképzésén. A képzést szakmailag a Türr István Képző és Kutató Intézet Nyíregyházi Igazgatósága támogtaja, célja, hogy kiépüljön Kárpátalján az óvodai és iskolai menza, és a gyermekek egészségesen táplálkozzanak. A Békéscsabai Sörfesztivál és Csülökparádé bemutatkozó kisfilmje

A március 4-i rendhagyó képzést dr. Orosz Ildikó elnök vezette be, Váradi Natália, a központ vezetője mutatta be a vendégelőadókat. Miután Bora Imre bemutatta a Békéscsabai Sörfesztivál és Csülökparádé, valamint a Gyulai Pálinkafesztivál létrejöttének történetét és célját, Prohászka Béla tartott magyar gasztrotörténeti előadást. A hallgatók megismerhették étkezési szokásainkat a honfoglalástól egészen a 19–20. századig, közben persze olyan nagy korszakok sem maradhattak ki, mint Mátyás király kora, vagy a török megszállás. A mesterszakács - aki egyben a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke - felhívta a figyelmet, hogy kárpátaljai magyar ételeket, kultúrát már lehetőség van felvétetni a magyar értéktárba, melybe hungarikumaink is tartoznak. A gyakorlati okatáson a hallgatók éppen egy hungarikum címre pályázó étket, gulyáslevest készítettek Prohászka Béla segítségével.

karpatalja.ma / MCOnet