Hévíz úttörő szerepet játszhat a magyar gyógyfürdőkultúra hungarikummá nyilvánításában

Hévíz úttörő szerepet játszhat a magyar gyógyfürdőkultúra hungarikummá nyilvánításában
A Hévízi-tó különleges geológiai adottságai teremtették meg a lehetőségét a gyógyvizen alapuló, – balneológiai és más fizioterápiás kezeléseket is alkalmazó – tradicionális Hévízi fürdőgyógyászatnak.
A Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat az idei évben lett hungarikum az Egészség és életmód kategóriájában, a díj átadására a II. Hungarikum Gálaesten, 2015. december 2-án a Pesti Vigadóban került sor.


A hungarikum-minősítést és az érte járó díjat a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház képviseletében, Kvarda Attila főigazgató vette át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől, V. Németh Zsolt hungarikumokért felelős államtitkártól, és az Országgyűlés alelnökétől, a Hungarikum Bizottság képviseletében jelen lévő Lezsák Sándortól.

A természetvédelmi területen lévő Hévízi-tó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes gyógytava. Hőfoka nyáron eléri a 37-38 C°-ot, télen 24-26 C°. Ebből adódóan a tó élővilága is rendkívül egyedi. A hévízi gyógykúra részben a gyógytó összetevőitől, hatásától, másrészt a komplexen kialakított kezelési programoktól különleges. Legjellemzőbb elemei a tó gyógyiszapját felhasználó iszappakolás, és a Moll Károly, hévízi fürdőorvos által kidolgozott un. súlyfürdő. Utóbbi - a többi gyógyfürdőben is elterjedve - sok gerincferdüléssel küszködő honfitársunknak nyújt hatásos kezelést. Ahogy korábban írtuk: Hévíz úttörő szerepet játszhat a magyar gyógyfürdőkultúra egészének hungarikummá nyilvánításában. Ennek érdekében kötött a Magyar Fürdőszövetséggel az MNHSZ-szel 2015. októberében együttműködési szerződést.

MCOnet