Erős csabait kívánok - színpadon egy hungarikum

Erős csabait kívánok - színpadon egy hungarikum
Az Erős csabait kívánok! elnevezésű pályázat központi témája a 2013-ban hungarikummá minősített csabai kolbász volt. A projekt célja olyan új, színpadi előadásra szánt, műfaji megkötés nélküli, esztétikailag értékes irodalmi alkotások megírásának elősegítése volt, amelyekben hangsúlyos szerepet kapnak a több mint száz éves csabai kolbász gasztronómiai, kulturális, társadalmi tradíciói.
A pályázaton Orbán János Dénes Szabadság, kolbász, szerelem című drámája, és Vörös István Pisztoly az asztalon című darabja megosztott első helyezést ért el. Előbbit októberben, utóbbit november 12-én mutatták be a Békéscsabai Jókai Színházban, felolvasószínházi keretek közt.

jokai-szinhaz-bekescsaba
A békéscsabai Jókai Színház

"Amikor élet, halál, szerelem, hűség és hűtlenség a tét, akkor azért még Békéscsabán is elfelejtődik egy pillanatra a kolbász" - mondta az MTI-nek Vörös István, akinek a kolbászt a középpontba állító, Erős csabait kívánok! című pályázaton megosztott első díjat nyert darabját november12-én ismerhette meg a békéscsabai közönség felolvasószínházi keretek között. A darab témája: az ötvenes évek államosításának időszakában, egy meg nem nevezett, határszéli városban játszódó darabban nyomozás indul egy ártatlan ember ellen, akinek egyetlen bűne az, hogy övé a világ legjobb kolbászreceptje. Vörös István elárulta: kicsit megijedt, amikor megtudta, hogy a csabai kolbászról kell drámát írni, de aztán talált köré egy történetet. Békéscsabára jött anyagot gyűjteni, akkor ismerte meg egy nagynevű hentes történetét, akinek az ötvenes években államosították az üzletét, őt pedig börtönbe zárták. Ezt és saját nagyszüleinek történetét alapul véve született meg a dráma.

MTI/MCOnet