Emelni kell hungarikum minősítésre pályázó fürdőkultúránk színvonalát

Emelni kell hungarikum minősítésre pályázó fürdőkultúránk színvonalát
Szemléletváltásra van szükség az állami és önkormányzati cégek menedzselésében - jelentette ki az Állami Számvevőszék elnöke. Feltétlenül meg kell újítani az állammenedzsmentet, 25 év után az állami vállalatoknál is végre kell hajtani egy rendszerváltást - mondta Domokos László az M1 aktuális csatornán 2015 december 29-én.  Az ÁSZ elnöke az interjúban leszögezte: az állami cégeknél is biztosítani kell a szolgáltatások minőségét. Aki jár fürdőbe, tanúsíthatja, hogy ezt fürdőinkben is meg kell tenni - tehetjük hozzá hungarikum minősítésre pályázó gyógyfürdőkultúránkkal kapcsolatban.
Az Állami Számvevőszék szavait érdemes tehát megfogadnia az önkormányzati tulajdonban lévő fürdők menedzsmentjének is, hiszen a magyar gyógyfürdőkultúra elindult a hungarikummá válás útján. Az erről szóló szándéknyilatkozatot októberben írta alá a Magyar Fürdőszövetség és az MNHSZ, melynek feladata a folyamat menedzselése. Az, hogy fürdőkultúránk pontosan mely területe igényli a hungarikummá minősítést, még nem dőlt el, szakemberek elsősorban a hazai gyógyvizeket és a rájuk épülő gyógyfürdőkultúrát nevezik meg.

teo-wassermann-csobbanj-blog

Gyógyfürdőkultúránkhoz azonban szervesen hozzátartozik a tágabb értelemben vett fürdőkultúra is, mely a fürdők üzemeltetésének és használatának írott és íratlan szabályrendszerét jelenti. A fürdőzés kultúrája, kulturáltsága azonban - ahogy hétköznapjainké - a szocialista évtizedeiben addig nem látott mélységekbe zuhant. Míg korábban fürdősnek lenni elegáns hivatás volt, az ötvenes években a szakma deklasszálódott, és azóta sem nyerte vissza régi rangját. Míg más iparágak - például a borkultúra - a rendszerváltás utáni magánosítással hallatlan minőségi fejlődésen mentek keresztül, az állami-önkormányzati tulajdonban maradt fürdőkben - bár jelentős beruházások történtek - a fürdőüzemeltetés szolgáltatási színvonala menedzsmenti és szakemberhiányból adódóan ma is kirívóan elmarad a kor követelményeitől.

Teo Wassermann, fürdőkultúra szakújságíró