A hungarikummá válás útjára lépett gyógyfürdőkultúránk - együttműködési megállapodás a fürdőszövetséggel

A hungarikummá válás útjára lépett gyógyfürdőkultúránk - együttműködési megállapodás a fürdőszövetséggel
A Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége (MNHSZ) és a Magyar Fürdőszövetség stratégiai megállapodásának ünnepélyes aláírására 2015. október 7-én a budapesti Rudas fürdőben került sor.

Az MNHSZ részéről Dr. Pesti Imre elnök, a fürdőszövetség oldaláról Czeglédi Gyula elnök látta el kézjegyével a dokumentumot. Pesti Imre bevezetőjében köszöntötte partnerét, és a házigazdát, Szőke Lászlót, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezetőjét. Az aláírás előtt Pesti Imre fontosnak tartotta elmondani, hogy a világban bizonyos nemzetek igyekeznek felkutatni és láthatóvá tenni értékeiket. Ezt követendőnek tartva folytatja munkáját az MNHSZ is: feladatának tekinti, hogy összegyűjtse és közkinccsé tegye a Magyarországon fellelhető helyi, és regionális értékeket, melyek egy része akár hungarikummá is válhat.


Dr. Pesti Imre, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének beszéde

Fürdőinkről, hévizeinkről szólva egyértelművé tette, hogy olyan kincsről van szó mely egyedülálló Magyarország és a világ számára. A szövetség elnöke szerint Európán kívül még alig-alig ismerik azt a lehetőséget, amit gyógyfürdőink nyújthatnak. Pesti Imre úgy fogalmazott: bőven van teendő, hogy nemzetközi ismertségben a magyar gyógyvíz és az erre épülő fürdőkultúra elfoglalja méltó helyét. Ez a szerződés pedig éppen abban segít, hogy ágazati, nemzeti érték, esetleg hungarikum lehessen a magyar termálvíz.


Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnökének beszéde

Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke kifejezte, hogy nagy örömmel érkezett az aláírásra, hiszen tavalyi megválasztásakor éppen azt a célt tűzték ki, hogy a magyar termálvíz, a magyar gyógyfürdőzés kerülhessen a hungarikumok körébe. Czeglédi Gyula leszögezte: nem csak orvosilag igazolt gyógyvizeinkről, de ráépülő fürdőgyógyászati rendszerről is beszélünk, mikor fürdőink kapcsán speciálisan magyar értékről beszélünk. A fürdőszövetség elnöke szerint ezek az egyedi értékek arra predesztinálnak, hogy hazánk Európa "szanatóriumává" váljon. Reményét fejezte ki, hogy fürdőkultúránkat az MNHSZ segítségével méltó helyre tudják pozícionálni, illetve a magyar gyógyvízre épülő fürdőgyógyászat hungarikummá tehető.