Minden értéknek legyen közössége

Minden értéknek legyen közössége
A IV. Magyar Értékek Napja rendezvény megnyitóján Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője és Dr. Pesti Imre, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke közösen köszöntette a megjelenteket.
Závogyán Magdolna örömmel jelentette be, hogy a hazai települések több mint egyharmadán már működik értéktár, szavai szerint ez "csoda dolog", hiszen most már nem csak a megyéket, de a településeket is meg tudják szólítani. "Az NMI elkötelezett abban, hogy minden településen legyen értéktár, legyen érték, de ezen túlmenően minden értéknek legyen közössége" - hangsúlyozta. Hozzátette, azon dolgoznak, hogy az egész Kárpát-medencében olyan módszertani segítséget adjanak, amely megnyilvánulhat egy-egy rendezvényen.
Dr. Pesti Imre szerint azok az igazi értékek, amelyek a lelkünkhöz szólnak, amelyek megérintik a szívünket. "A valós érték eléri szívünket, megremegteti azt." Szavai szerint a világ élvonalába tartozunk. "Több mint 1100 éve élünk Európában, hozzájárultunk az európai kultúra kiteljesedéséhez." Szólt arról is, hogy kiemelt feladat az értékek megőrzése a mának és a jövőnek, továbbá gyarapítant és teremteni őket. 
Závogyán Magdolna interjú keretében elmondta, az idei rendezvény újdonsága, hogy nem szabadtér, hanem a Pesti Vigadó adott teret a megyei értékasztaloknak, azért mert idén nem csak bemutatkoztak az egyes megyei értéktárak, hanem a települési értéktárak is megjelentek egy konferencia keretében. A Pesti Vigadóban olyan előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, melyeket a szervezők reményei szerint a saját településükön is tudnak hasznosítani.