Értékeinkre sikeres nemzeti agrárgazdaságot építhetünk - interjú Fehérvári Tamással

Értékeinkre sikeres nemzeti agrárgazdaságot építhetünk - interjú Fehérvári Tamással
Fontos, hogy a megyékben található értékek országos figyelemben részesüljenek - mondta Fehérvári Tamás Tolna megyei elnök, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) elnöke a II. Magyar Értékek Napja kapcsán.
NKA- Hogyan látta a II. Magyar Értékek Napját Tolna megye, valamint a MÖOSZ szempontjából?
- Az államalapítással egyidős megyéket tekinthetjük nemzetünk építőköveinek is, éppen ezért rendkívül fontos, hogy a megyékben található értékek országos figyelemben részesüljenek. Igazán nagyszerű, amikor egy térség valamennyi kincsét bemutathatja, legyen az természeti- kulturális vagy gasztronómiai érték. A megyék igen gazdag kulturális tőkével rendelkeznek, amelyet hasznosíthatnak a jövő során. Ennek tükrében folyamatos az értékgyűjtő munka, amely erősíti a közösségek, a települések és a nemzet összetartozását, értéktudatát is. Fontos szempont az is, hogy értékeinkre sikeres nemzeti agrárgazdaságot építhetünk.


3A II. Magyar Értékek Napját 2015. szeptember 12-én Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren rendezte meg a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségével közösen
A II. Magyar Értékek Napját 2015. szeptember 12-én Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren rendezte meg a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségével közösen


- Nemrég megrendezésre került  a „Vár a megye” – Tolna Megyei Értékek Napja. Hogyan értékeli, lesz-e folytatása?
- A megyei önkormányzat a Tolna megyei összetartozás jegyében látta vendégül azt a közel negyven települést, akinek az augusztis 28-i programon lehetőségük nyílt főzni, vetélkedni és egy rendkívül széleskörű szemlét tartani a megye értékeiről. A délelőtt folyamán sor került egy sajtótájékoztatóra is, melynek keretében bemutattuk és átadtuk a Tolna megye értékeit kötetbe foglaló „Kincses Tolna megye” című kiadványt, illetve a kincsestolnamegye.hu weboldalt is megismerhették a résztvevők.

Mint ismeretes, a Tolna Megyei Önkormányzat is 10 millió forintos támogatást kapott a Földművelésügyi Minisztériumtól, amelyet a megyei értéktárak népszerűsítésére használhatott fel. A forrásnak köszönhetően valósult meg többek között egy – az értéktár bizottságok szereplőinek szervezett – szakmai képzéssorozat, a már említett kiadvány és honlap. Így került megrendezésre a „Vár a Megye” című eseményünk is, melynek középpontjában a megye értékei álltak. A programon a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület lépett fel táncokkal és viseletük bemutatásával. A Bogyiszlói Cigány Zenekar valamint a Sisha Cafe zenei műsorral készült, ám számos más lehetőség is adódott a kulturális kikapcsolódásra: Helytörténeti Gyűjtemény, Padlásmúzeum, Képzőművészeti Kiállítás, filmvetítés, mézeskalács írás, Fekete Gólyaház interaktív játékai, gyöngyfűzés és hajfonás, fotókiállítás a megye értékeiről, Gyulaj Zrt., Duna-Dráva Nemzeti Park, Brill pálinkaház, borkóstoló.
 
Magyar Értékek Vándortérképe, Nemzeti Művelődési Intézet
 
A Magyar Értékek Vándortérképére a megyék prominens képviselői helyezték el az adott megyére jellemző ételeket és italokat tartalmazó kosarakat


A tapasztalatok azt igazolják, hogy az esemény képes volt beváltani a hozzá fűzött reményeket: összehozta a megye településeit, felsorakoztatta értékeit és erősítette a Tolna megyeiek összetartozást. Reményeink szerint, a programsorozat nyomán még több település kap kedvet, hogy csatlakozzon az értékgyűjtő misszióhoz. Amennyiben lehetőségünk lesz rá, a jövőben is hasonló sikerekkel, még szélesebb körben ünnepelhetjük Tolna megyét és értékeit.

nka_logo_2012_rgb
A II. Magyar Értékek Napja Rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta


MCOnet