KÜRT adatmentés: az ipari és műszaki megoldások területének első hungarikuma

KÜRT adatmentés: az ipari és műszaki megoldások területének első hungarikuma
A II. Hungarikum Gálán a Pesti Vigadóban kiosztották a 2014-15-ben hungarikummá vált 29 magyar know-how elismerő oklevelét. Az 54 minősített hungarikum közül az ipari és műszaki megoldások kategóriájának első hungarikumát a KÜRT adatmentés kapta.
Az 1998-ban alapított, ma már nemzetközi hírnevű cég, a KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. régi múltra tekint vissza, főleg ha az információtechnológia nyúlfarknyi történelmére gondolunk. Kürti Sándor 1979 június 25-én, még a Floppy-korszak elején adta be szabadalmát, mely a világon elsőként tette lehetővé a meghibásodott mágneses adattárolók javítását és az azokról történő adatmentést. Amit az amerikaiaknak Bill Gates vagy Steve Jobs testesít meg, az nekünk Kürti Sándor. A KÜRT adatmentés értékteremtő ereje, hogy az elveszett, megsemmisült szellemi alkotások, kutatási eredmények és pótolhatatlan információk helyreállítására alkalmas technológiával rendelkezik.


A hungarikum-minősítést és az érte járó díjat Dr. Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke és Kertész Zoltán, az adatmentés üzletág vezetője vette át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől, V. Németh Zolt hungarikumokért felelős államtitkártól, és a Hungarikum Bizottság képviseletében Lezsák Sándortól

A problémamegoldás elméleti nehézségét a hardver és szoftver elemek óriási száma és igen kis mérete okozza. A hardver oldalon a hiba mágneses jel, illetve elektromos töltés (elektron) szintjén jelentkezik, és ezek „atomi” méretűek. A szoftverhiba „bit” méretű. A hardver és a szoftver elemek számossága egy adattárolón akár ezermilliárdnyi lehet.
 
A KÜRT Adatmentés a gyakorlatban három egymást követő feladatmegoldásból áll:
 
  • Teljesen pormentes térben (un. tisztatér technológiai háttérrel) az adattároló szétszerelése és a hardver hiba megszüntetése. Itt nagyszámú, különböző technológiákat alkalmazó megoldás lehet, de a lényege az, hogy ha maradt fizikai „adattartalom” (mágneses jel, vagy elektromos töltés) akkor az átmásolható egy hibátlanul működő adattároló eszközre, és ez az átmásolt „fizikai adattartalom” egy hibátlanul működő eszközön már átalakítható digitális jellé (bitté), ami az adattárolás lényege.
  • A hardveres hiba elhárítása után a menthető adatterület elérhetővé válik és a teljes elérhető adatterületet hibátlan adathordozóra másoljuk. A mágnesezett felület, vagy a töltést tároló kristályrács sérüléséből adódóan az adattároló elveszett fizikai adattartalmát a szoftver szakemberek „puzzle” típusú feladatmegoldása orvosolja. A szoftveres megoldás sikerének fő tényezője az adattárolás rendszerének ismeretében és e rendszerben lévő ismétlések (redundancia) ismeretében van.
  • Az adatmentés „végterméke” az ügyfél számítástechnikai eszközein értelmezhető adattömeg, mely megegyezik az adatvesztés előtti adattartalommal.

Hungarikum Bizottság / MCOnet