Czerván György: A juhtenyésztés munkalehetőséget teremt

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár beszédet mondott  Sebők Mihály állattenyésztő gazdaságának mintateleppé avató ünnepségén, Törtelen.

juh tenyésztésA juhtartás gazdasági jelentőségéről és társadalmi hatásairól is beszélt Czerván György, aki szerint az ágazat a vidékfejlesztésben, a vidéki foglalkoztatásban fontos szerepet tölt be.Az államtitkár kiemelte: a gazdák és a kormány erőfeszítéseinek köszönhetően a juhállomány 2013-ban meghaladta az 1,2 milliót. A juhot tartó gazdasági szervezetek száma az elmúlt évben 415, az egyéni gazdaságoké 24 ezer volt - tette hozzá.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár
Elhangzott: a Földművelésügyi Minisztérium arra törekszik, hogy a hazai juhállomány tovább növekedjen, az állattartás egyre jövedelmezőbbé váljon és sokaknak nyújtson megélhetést. A kiskérődzők - így a juh is - főként Maygarország azon tájain találhatók, ahol a legnagyobb a munkanélküliség. Így ezek az állatok munkalehetőséget teremtenek, segítik ezen vidékek munkaerő megtartását- hangsúlyozta Czerván György.


A kormány már korábban is jelezte, hogy a rendelkezésre álló lehetőségekkel minden segítséget megad a juh- és kecskeágazat támogatására. Tavasszal például több mint 178 millió forint utalását indította el a Vidékfejlesztési Minisztérium a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közreműködésével közel 1400 gazdálkodónak az anyajuhtartás és anyajuh de minimis támogatás keretében. 2013-ban pedig összesen mintegy 5,7 milliárd forintnyi támogatást biztosított a Vidékfejlesztési Minisztérium 5 jogcímen a juh- és kecsketartó gazdálkodóknak.

 

-kt-