A nyár legfontosabb rendezvénye a Nagykunságban a Karcagi Birkafőző Fesztivál - interjú Fazekas Sándor miniszterrel

Fazekas Sándor fölművelésügyi miniszter a hagyományokban hisz. Ezt kifejtette a XVI. Karcagi Birkafőző Fesztiválon adott interjújában is.

- Mit jelent ez a rendezvény?
- A nyár legfontosabb rendezvénye Karcagon és a Nagykunságban, de országosan is jelentőséggel bír, hiszen akik szeretik a birkapörköltet, azok eljönnek a fesztiválra. A karcagi birkapörkölt hagyománya immár hungarikum, amelyet egy közösségi esemény koronáz meg: ez lehet esküvő, ballagás, keresztelő, jelen esetben pedig egy főzőfesztivál.

 

 

Interjú Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel a XVI. Karcagi Birkafőző Fesztiválon



- Miért fontosak hazánknak a hungarikumok?
- A hungarikumok értékeket jelentenek, csúcsteljesítményeket, melyek meghatározóak a számunkra. Egy-egy recept, egy étel önmagában nem lehet hungarikum, de maga az a kultúra, ami ráépül, az egy olyan érték, amelyre már büszkék lehetünk. Ez a mostani alkalom is mutatja, hogy ezt sokan hasonlóan látják.

 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is főzőtt a XVI. Karcagi Birkafőző Fesztiválon

 


- Miniszter úr is versenyre kelt. Van-e valamilyen titka az Ön által készített birkaétel receptjének?
- A titka, hogy nem kell eltérni a régi elkészítési módtól. Nem kell újítani, csak követni kell a régi receptúrát: a birka valamennyi fogyasztható részét apró falatokra kell darabolni és lassú tűzön, hagymával, paprikával, sóval fűszerezve készítjük el.

 

MCOnet