2015-től életbe lépett az új közétkeztetési törvény

Az emberi erőforrások minisztere által jegyzett, még tavaly tavasszal megjelent közétkeztetésről szóló rendelet 2015.január 1-én lépett hatályba.

A jogszabály részletesen szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. A rendelet értelmében tilos egyebek mellett a szénsavas vagy cukrozott üdítő, valamint a magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét. A közétkeztetésben nem lehet felhasználni sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémeket, pasztákat "állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra".

 

 

Új ízek az iskolákban


közétkeztetés

Az étrendtervezés szabályainál meghatározza, hogy egymást követő kétszer tíz élelmezési nap fő étkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő, és a változatossági mutató a meleg étkezések vonatkozásában ne legyen kisebb 60-nál, továbbá, hogy állati eredetű fehérjeforrást minden fő étkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.

A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló miniszteri rendelet hatálya valamennyi közétkeztetési szolgáltatást nyújtó szervre, szervezetre, gazdasági társaságra, természetes személyre továbbá a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátásokat, illetve a gyermekjóléti alapellátást és a gyermekvédelmi szakellátást biztosító, valamint a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményekre is kiterjed.

 

 

Javuló közétkeztetés

 

 

Prohászka Béla, a Mintamenza Program szakmai vezetője az új szabályozás kapcsán elmondta: sóra feltétlenül szüksége van az emberi szervezetnek, ezért kizárólag a fokozatosság elve mellett lehet a napi bevitt só mennyiségét csökkenteni. És erre nem csak az ételek elkészítésénél kell odafigyelni, hanem magánál az élelmiszergyártásnál is. A rendelet betartását folyamatosan ellenőrzik, de büntetni csak 2015. szeptemberétől fogják azokat, akik nem egészséges ételeket tesznek az asztalra.

 

MTI/MCOnet