XV. Karcagi Birkafőző Fesztivál a hungarikum jegyében - interjú Hubai Imrével

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a XV. Karcagi Birkafőző Fesztiválon felelevenítette:  karcagi birkapörkölt az első ételrecept, amely bekerült a hungarikumok sorába!  Hubai Imre szerint ez is hozzájárul a rendezvény elsöprő sikeréhez.

 

XV. Karcagi Birkafőző Fesztivál a hungarikum jegyében

 

A Hungarikum Bizottság 2013. május 30-án, csütörtökön Karcagon tartotta ülését, amelyen fontos döntés született: a karcagi birkapörkölt a Hungarikumok Gyűjteményének részévé vált - adtuk hírül korábban.

2013. június 28-29-én Karcagon a Múzeumparkban rendezték meg a jubileumi, XV. Karcagi Birkafőző Fesztivált, amelynek megnyitóján többek között részt vett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter

 

A XV. Karcagi Birkafőző Fesztiválon részt vett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter isMintegy 200 főzőhelyen készítenek a fesztivál első napján birkapörköltet. A versenyzők között volt Hubai Imre, karcagi Nimród**** Bioszálloda és Bioétterem ügyvezető igazgatója is, aki interjút adott az MNHSZ Online-nak.

- A gasztronómiához közel állóként hogyan értékelné a rendezvényt?  
- Véleményem szerint az elmúlt 15 esztendő legszebb és leglátogatottabb birkafőző fesztiválja volt az idei. Nem csak azért volt ennyire látogatott, mert rendkívül jó időben, és jó helyszínen került lebonyolításra, hanem azért is, mert a karcagi birkapörkölt nemrég hungarikum lett. Így bizonyára felkeltette sok ember érdeklődését, hogy milyen lehet ez az étel, ha ennyire élvezi a világ és a magyar közélet figyelmét.

 

A karcagi birkapörkölt

A karcagi birkapörkölt egyik különlegessége, hogy egy edényben fő meg az egész birka- Ön is főzött a rendezvényen. Mit érdemes tudni erről a hungarikum ételről?
- Egészséges ételnek tartjuk a birkahúst. Az állatok tenyésztése is olyan körülmények között zajlik, hogy vidéken nyújt megélhetési lehetőséget az embereknek. A hagyományt is csak vidéken ápolják, így ha valaki meg akar ismerkedni az autentikus elkészítésének módjával, akkor fel kell keresnie  a hagyomány-, és ízőrzőket, és tőlük ellesni ezt a tudományt. Mert egy pörköltet karcagiasan megfőzni az igen is tudomány! Nem egyszerű étel véleményem szerint. Ahhoz, hogy igazi karcagi birkapörkölt íze legyen, ahhoz a birkának is ott kell legelnie és felnőnie a sziki pusztai körülmények között. Egyébként a magyar melinó, valamint a rackajuh tud rendkívül jó állagú húst nyújtani ehhez az ételhez, aminek az az egyik különlegessége, hogy egy edényben fő meg az egész birka fejjel, lábbal együtt, természetesen tisztítva, perzselve.

 

Hubai Imre,

A versenyzők között volt Hubai Imre, karcagi Nimród**** Bioszálloda és Bioétterem ügyvezető igazgatója is- A Mintamenza Program szakmai segítőjeként mi a véleménye a karcagi birkapörköltről?
- Minden olyan kritériumnak megfelel, amit a Mintamenza Program az ételekkel kapcsolatban támaszt. Mivel testesebb és laktatóbb az átlagnál, ezért mondjuk havi egyszeri beiktatása lenne indokolt a közétkeztetésbe, már csak azért is, hogy az emberek találkozzanak ezekkel az ízekkel.

 

MCOnet-KT