A karcagi birkapörkölt a Hungarikumok Gyűjteményének részévé vált

A Hungarikum Bizottság 2013. május 30-án, csütörtökön Karcagon tartotta ülését, amelyen fontos döntés született: a karcagi birkapörkölt a Hungarikumok Gyűjteményének részévé vált - jelentette be Fazekas Sándor, a bizottság elnöke.

A Hungarikum Bizottság 2013. május 30-án, csütörtökön Karcagon tartotta ülését

 

A birkapörkölt egyedülálló kunsági készítési módjában testet ölt a hagyomány és a jelen, miután az önkormányzat és a birkafőzők egyesülete példaadóan gondozza ennek a kiváló éteknek a hírnevét – fogalmazott a miniszter.

Dobos László polgármester bejelentette, hogy Karcagon létrehozták a helyi értéktár bizottságot, amely a város és környéke értékeinek őrzésére, ápolására hivatott. Ezzel is erősítve az emberek helyi és nemzeti identitását.

karcagi birkapörkölt

A birkapörkölt egyedülálló kunsági készítési módjában testet ölt a hagyomány és a jelen

 


Az ülés utáni tájékoztatóból kiderült: a Magyar Értéktár is gyarapodott a hízott vízi szárnyas termékekkel, így például a libamájjal és a kacsamájjal, és más kiváló értékekkel, amelyek szintén nemzeti kincsek, országhatáron belül és kívül is ismertek.

Emellett a bizottság tagjai áttekintették a Magyar Értéktárban szereplő alföldi kamillavirágzatot és a mezőtúri fazekasságot, megismerték múltjukat és jelenüket.

 

Hungarikum lett a karcagi birkapörkölt

 

-kt-