Világörökségi napot rendeztek a Fertő-tájon

Világörökségi napot rendeztek a Fertő-tájon
Világörökségi napot rendezett a Fertő-tájon tíz település részvételével a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület.
A Fertő Kultúrtáj 2001-ben nyert világörökségi címet, majd 2003. május 18-án vehették át a térség képviselői az ezt igazoló diplomát az UNESCO-tól. Ennek emlékére rendezik meg minden évben a világörökségi napot - írták a szervezők, akik hozzátették: a Fertő-táj idén ünnepli világörökséggé nyilvánításának 18. évfordulóját. Az esemény tájékoztató füzetéből kiderül, hogy minden évben egy-egy tematika mentén szervezik meg a rendezvény programjait, így az elmúlt években többek között a hungarikumok, a gasztronómia, a kerékpározás és a víz álltak a középpontban. Idén a játék és a kaland tematika határozta meg a programokat.


Világörökségi napot rendeztek a Fertő-tájon
Az Esterházy-kastély kalandos programokat kínált


A programokhoz mind a tíz világörökségi település csatlakozott. A Fertőrákosi kőfejtőnél a Sopron, a Fertő-táj és a Hanság legendái című kártyajátékot lehetett megismerni és játszani, de a Fertő vidékére jellemző régi játékokat is ki lehetett próbálni. Balfon római kori társasjátékokat elevenítettek fel, de meg lehetett ismerkedni a római bor, a mulsum készítésével is. Fertőbozon két kisgyermekes anyuka által kitalált Fertő-parti felfedező társasjátékkal várták az érdeklődőket, a cél játszva megismerni a tó környezetét. Fertődön az Esterházy-kastély kínált kalandos programokat, Fertőszéplakon a tájházban a bakonyi fajátékok készítője, Valiczkó Szilveszter kosárhintával várta a kicsiket, kipróbálható volt a gólyaláb és a csigafuttató is. A világörökségi nap keretein belül azok, akik legalább három másik helyszínre is ellátogattak és ezt pecséttel igazolták, ingyen látogathatják meg a fertőrákosi barlangszínházat és a kőfejtőt, Nagycenken a Széchenyi István Emlékmúzeumot és Fertődön az Esterházy-kastélyt.