A csülök változatosságát szeretnék bemutatni a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádén - interjú Prohászka Bélával

Prohászka Béla olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé gasztronómiai házigazdája a rendezvény budapesti beharangozó tájékoztatója utána adott interjút a fesztivál gasztronómiáját elemezve.


A Magyar Nemzeti és Hungarikumok és Értékek Szövetségének társelnökeként Prohászka Béla fontosnak tartja, hogy egy ilyen fesztivál keretében olyan értékeket is be tudjanak mutatni, amit "nehéz ételként" tartanak számon. Az ilyen a szakember szerint jól kell elkészíteni, és akkor nem lesz olyan nehéz! Ezt is szeretnék megmutatni a rendezvényen a csülökpörköltön keresztül.

Interjú Prohászka Béla mesterszakáccsalA hagyományosnak számító Csülökpörköltfőző megmérettetésen a versenyzők 3 hátsó sertéscsülköt fognak kapni, és szabadon vlaszthatják ki, hogy azt hogyan készítik el - tudtuk meg. Javaslatot persze kapnak a gasztronómiai házigazdától: a pörköltre jellemző darabolás, zsírban készítés, a pörköltalap lehetőleg makói vösörhagymával készüljön, a paradicsom meghámozása, pörkölés fontossága, a só és a kömény óvatos használata...

 

Bora Imre, a Csabai sörfesztivál és Csülökparádé főszervezője, valamint Prohászka Béla

Bora Imre, a Csabai sörfesztivál és Csülökparádé főszervezője, valamint Prohászka Béla olimpiai aranyérmes mesterszakács, a rendezvény gasztronómiai házigazdája a budapesti tájékoztatón
Prohászka Béla hozzátette: Nemzetközinek számít ez a fesztivál, hiszen a Felvidékről, Erdélyből, Vajdaságból is jelentkeztek csapatok, aki szeretnék megmérettetni magukat a főzőversenyen Békéscsabán. 100 csapatot várunk, ebből a Honvédség közel 30 csapattal képviselteti magát a vasárnapi családi napon.

 

A Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé gasztronómiai házigazdája a sajtótájékoztatón is felszólaltRáadásként, idén első alkalommal egy Csülök Csárda is megvalósításra kerül a fesztiválon, ahol csülökből készült ételeket fognak megkóstolni a kedves kilátogató vendégek. "Ha csülköt mondok, akkor legtöbbünknek a sertés, vagy a borjúcsülök jut eszébe, mi azonban kicsit túlléptünk ezen. Szárnyasból készül ételek is lesznek: pukyka, kakas, vagy éppen tyúk csülökből" - emelte ki az MNHSZ szakmai társelnöke.

 

 

MCOnet