2022-ben is meghirdették a hungarikumpályázatot

2022-ben is meghirdették a hungarikumpályázatot
A tavalyihoz hasonlóan az idén is 930 millió forint keretösszeggel támogatja a hungarikumok népszerűsítését a kormány – közölte Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető jelezte, a kiemelkedő összegű forrás célja, hogy támogassák a hungarikumok és a nemzeti értékek gyűjtését, népszerűsítését, megismertetését, megőrzését és gondozását. 
A pályázat alapvetően három területet céloz meg. Mintegy 840 millió forint áll rendelkezésre az elektronikus kiadványok, filmek készítésére, bemutatóterek kialakítására, rendezvények megvalósítására. A hazai és külhoni pályázók egy- és négymillió forint közötti összeget nyerhetnek el.A második célterületen általános iskolai felső tagozatos és középiskolás diákok számára szervezett vetélkedőkre lehet forrást szerezni. Az identitást erősítő rendezvényekre összesen 75 millió forint áll rendelkezésre, a maximálisan elnyerhető támogatás hárommillió forint. A Hagyomány a divatban – viselet másként címen hatodik alkalommal hirdet pályázatot az Agrárminisztérium. A Kárpát-medence hagyományos öltözet kultúrájának és a népi kézműves értékek megőrzésére és népszerűsítésére 250 ezer és 500 ezer forint közötti támogatásra lehet pályázni, a teljes keretösszeg 15 millió forint.

Az egyszeri, vissza nem térítendő támogatásra január 17-étől lehet jelentkezni. A pályázatok véglegesítésére február 2-án reggel 8 órától lesz lehetőség.

Nagy István jelezte: a múlt évi hungarikumpályázat rendkívül népszerű volt, mintegy hárommilliárd forint értékben nyújtottak be támogatási igényt az érdeklődők, ami duplája az előző évinek.


J.M

Forrás: www.magyarnemzet.hu