Hungarikum Pálinkák a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádén

Az egyik legismertebb hungarikum, a pálinka is megtalálható lesz a Békéscsabán megrendezésre kerülő 2014-es Csabai Sörfesztivál és Csülökparádén.

Az előírás értelmében a PÁLINKA elnevezés csak azokra a termékekre használható, amelyek eleget tesznek az alábbi feltételeknek:pálinka, hungarikum

- 100%-os gyümölcspárlatok, azaz NEM finomszesz és aroma hozzáadásával készülnek.
- Minimum 37.5%-os alkoholfokkal rendelkeznek.
- Az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően a "pálinka" szót ("á"-val és "k"-val) csak Magyarország és 4 osztrák tartomány használhatja.


Tavaly márciusban döntött a Hungarikum Bizottság, hogy a pálinka és a törkölypálinka, amelyet már korábban is a magyarság hungarikumaként tartottunk számon, hivatalosan is hungarikumok lettek.


 A pálinka nemzeti ital, igazi magyar sajátosság, az elkészítés módja, a termelés, az ízvilág része a magyar hétköznapoknak és ünnepeinknek is -  véli Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A pálinka leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszibarack, a cseresznye, a szőlőtörköly és az eper.


A Csabai Sörfesztivál és Csülökparádén 2014. június 12-15. között többek között megkóstolhatják a Bora Kft. Hunyadi Mátyás Pálinkáit, a Magna Cum Laude Pálinkát, a Nobilis és Birkás Pálikákat. A klasszikus Cseresznyepálinka, Kajszibarack pálinka, Meggypálinka, Szilvapálinka, Törkölypálinka mellett olyan különlegességeket is megízlelhetnek, mint a Kökénypálinka, a Fekete ribizli pálinka, a Birs pálinka, Faeper pálinka vagy éppen az Erdei Som Pálinka.

 

-tk-