Hungarikum a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádén - interjú Prohászka Bélával

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, Prohászka Béla a 2010. június 8-13.között megrendezésre kerülő Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, valamint a pálinka kapcsolatáról beszélt.

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé,


- Hogyan fér össze a pálinka és a sör ezen a fesztiválon?
- Én sütésnél sört használok, a köretnél pedig pálinkát használok, ebben az esetben pontosan szilvapálinkát, hiszen Csabai sörben sült csülköt fogok készíteni szilvapálinkás aszaltszilvával. A pálinkával való főzést ne úgy képzeljük természetesen el, mint a csülöknél, amit sörrel locsolgatunk. Itt nem fogjuk mondjuk fél liter pálinkában áztatni a gyümölcsöt, a pálinka inkább csak egy ízfokozó anyagként van jelen.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, Prohászka Béla

Prohászka Béla egy korábbi Csabai Sörfesztivál és Csülökparádén

- Ezek szerint nem üti egymást egy menün belül a sörös és a pálinkás ízvilág?
- Nem, hiszen a magyar ember gyomra mindkettőre nagyon jól fel van építve. Ha úgy vesszük, régen az emberek a reggelt egy kupica pálinkával kezdték, napközben pedig a forróság ellen hideg sörrel oltották a szomjukat. Ezeket az ételeket megkóstoltuk és ezért merjük ajánlani a kedves vendégeknek is. A rendezvény megnyitó fogadásán egyébként ezen kívül még pulykacsülköt is fogunk készíteni, amelyet almapálinkás kompóttal és mazsolás rizzsel fogunk tálalni.

sör

Régen az emberek a reggelt egy kupica pálinkával kezdték, napközben pedig a forróság ellen hideg sörrel oltották a szomjukat

- Ön mely napokon vesz részt a fesztivál programjaiban?
- Június 9-én természetesen részt veszek a megnyitón, majd június 12-én egy csülökpörkölt főző versenyen veszek részt, amelynek érdekessége, hogy 100 bográcsban fog egyszerre készülni a csülök. A zsűrizése a Magyar Nemzeti Gasztonómiai Szövetség szisztémája szerint zajlik majd, vagyis ahol ugyanolyan ételt készítenek, ott vakzsűrizés lesz. A zsűri három csoportra lesz osztva, így mindenki körülbelül 35 féle pörköltet fog megkósolni.


MCOnet-Kovács Tünde