A magyar pálinka külföldi ismertségét szeretnék növelni

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a pálinka jó példa arra, hogyan lehetnek a magyar hagyományok a jelenkor elvárásai mellett is versenyképesek.

„A pálinka nemzeti italunk, a magyarság kulturális örökségének része, megóvása ezért közös nemzeti felelősségünk.” - vallja Fazekas Sándor, a Hungarikum Bizottság elnöke.

A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, Mihályi László szerint a magyar pálinkaexport becslések szerint az éves előállított pálinkamennyiség 2-3 százaléka lehet. A kivitel növeléséhez azonban a mostaninál átfogóbb marketingtevékenységre van szükség.

 

 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a pálinkáról

 

 


Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora nemrég egy pálinkaverseny kapcsán arról beszélt: 2012-ben fogadta el a parlament a nemzeti értékek védelméről szóló törvényt, amelynek nyomán megkezdődött az értékek összegyűjtése és a pálinka az elsők között került a hungarikumok közé. Hozzátette: a Hungarikum Bizottság pályázatainak célja a minőség és az értékek megismertetése, középpontba állítása. Ennek szellemében írták ki a Pannon Pálinka és Párlatversenyt is, amelyen mindegy 100 érmet osztottak ki a magas minőséget képviselő pálinkák között.

MTI/MCOnet