Változtak a közétkeztetésre vonatkozó szabályok

Változtak a közétkeztetésre vonatkozó szabályok
Módosításra került a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelet, melynek köszönhetően ismét só kerülhet a közétkeztetésbe.
A miniszteri rendelet módosítására elsősorban azért került sor, mert az elmúlt időszakban rengeteg visszajelzés érkezett a közétkeztetéssel kapcsolatban. A szaktárca ezért felülbírálta korábbi döntését és figyelembe vette a fogyasztói igényeket a szakma és a Mintamenza Program javaslatait is.

Prohászka Béla a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke elmondta, hogy az új változtatásoknál figyelembe vették az egyes korcsoportoknál kialakult véleményeket és igényeket. Az óvodákban az ízvilágot hiányolták az ételekből, az általános iskolában nehézséget okoztak az új alapanyagok, amelyekkel a diákok nehezen tudtak megbarátkozni. Az átállás nem csak a gyerekek számára okozott gondot, sok esetben a konyhások számára is új helyzetet teremtett az új alapanyagok felhasználása.


Ízletesebb ételek kerülnek az asztalra
Az iskolások és óvodások igényeinek figyelembe vételével kerülnek az asztalra az ételek a közétkeztetésben
 
A közétkeztetésben résztvevők véleménye mellett, a Mintamenza program menedzsmentje is több javaslatot tett a jogalkotók felé, amelyek szintén befolyásolták a mostani módosításokat. A 2010-ben indult Mintamenza program a só, zsír és szénhidrát fokozatosság elve alapján történő csökkenését tűzte ki célul, a korábbi miniszteri rendelet ellenben drasztikusabb változtatást léptetett életbe.

A mostani módosítás figyelembe veszi a korábbi javaslatokat és az egészséges életmód határain belól, a magyar ízvilágnak megfelelően emeli a só mennyiségét az ételekben. Ez azt jelenti, hogy dgy napon, három étkezés tekintetében 5,5 gramm só kerülhet a gyerekek ételeibe. . A közétkeztetésbe visszakerült a 2,8 százalékos tej, korábban csak 1,5 százalékosat lehetett adni az óvodásoknak és iskolásoknak. A szociális ellátásban lévő személyeknél a magvas termékek nem a kötelező, hanem az ajánlott kategóriába kerülnek.

Több só kerül az ételekbe
Az egészséges mértéken belül, de több só kerül az ételekbe
 
A későbbiekben fokozatosan kerül majd csökkentésre az ételekben a só mennyisége, amelyben fontos szerepe lesz az élelmiszergyártókkal való együttműködésnek is.

A közétkeztetési reformoktól a szakemberek azt várják, hogy az óvodásokon, iskolásokon keresztül elindul egy pozitív változás a háztartásokban is. Ennek alapja, hogy a pedagógusok sokat beszélgetnek a gyerekekkel az egészséges táplálkozásokról, az alapanyagokról és a szezonalitás fontosságáról. A gyermekek új alapanyagokkal, eddig számukra szinte ismeretlen zöldségekkel ismerkednek meg, amelyeket a későbbiekben otthon is igényelni fognak, így az egészséges táplálkozás beépül a mindennapi családi életbe is.


-BT-