Új közétkezetési rendelet: idővel megszokják majd az új ízvilágot

Új közétkezetési rendelet: idővel megszokják majd az új ízvilágot
Az új, közétkeztetésről szóló  miniszteri rendelet már januárban hatályba lépett, de csak az új tanévtől, szeptembertől kell alkalmazni. Keddtől tehát egészségesebb ételeket szolgálnak fel a bölcsödékben és az óvodákban. A szeptember 1-től elindított projekt hibáit és pozitívumait novemberben értékelik ki.
 
A miniszteri rendelet meghatározza, hogy egyes korcsoportok esetében az étkezéseknek a napi energiaszükséglet hány százalékát kell biztosítaniuk. A koncepció kidolgozásában a Mintamenza Programot vették alapul, amely 2009-ben jött létre Békés megyében és mára országos mozgalommá nőtte ki magát. A Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény már 2 éve vesz részt a Mitamenza programban. A Konyhavezető elmondta, hogy a kezdeményezést a gyerekek, pedagógusok és a szülők is jól fogadták, támogatják.


 
Prohászka Béla, a Mintamenza program szakmai vezetője

Az új közétkeztetési rendeletről Prohászka Béla mesterszakács, a Mintamenza program szakmai vezetője beszélt

Prohászka Béla MNHSZ alelnök, a Mintamenza program szakmai vezetője elmondta:  Fontos, hogy több zöldséget és több gyümölcsöt kapjanak a gyerekek. Szintén lényeges, hogy az idény jelleget vegyék figyelembe az étlap tervezésnél az élelmezés vezetők és így mindig friss, vitamin dús készítményeket kínáljanak.  A program vezetői bíznak abban, hogy a fogyasztók idővel megszokják majd az új ízvilágot.


A cikkhez tartozó videó megtekintése

Forrás: CsabaTV

-kt-