Töretlen a Mintamenza sikere

Töretlen a Mintamenza sikere
Hét éve indult útjára a Mintamenza program; a kondorosi projekt mára országos programmá vált, a közétkeztetést pedig a kormány is kiemelten támogatja.
2010-ben felmérést végeztek a Dél-Alföld száz óvodájában, amelyből kiderült, hogy a gyermekek jóval sósabb és zsírosabb ételeket esznek, mint egészséges lenne. Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács mindig is hangsúlyozta: a közétkeztetésben egészséges, helyi alapanyagokból készült finom ételeknek kell tányérra kerülniük. A Mintamenza folyamatos elterjedésekor nem csak a tudos táplálkozás terjedt el, hanem a fiatalok új ízekkel ismerkedhettek meg. Idővel megjelentek a szezonális étlapok, és mára már választhatóvá vált a közétkeztetés.


Töretlen a Mintamenza sikere
A közétkeztetésben egészséges, helyi alapanyagokból készült finom ételeknek kell tányérra kerülniük
 

A reformprogram már országos ismerettségnek örvend, 2014 óta pedig egy új rendelet is szabályozza a közétkeztetést, amely korcsoportonként megszabta, hogy az ételeknek milyen tápanyagértékkel kell bírniuk, illetve milyen mennyiségi egységben kerülhetnek az asztalra. Emellett a kormány pályázat keretében is támogatja a közétkeztetést: a konyhák fejlesztése mellett bútort vásárolhatnak, tankonyhát vagy konyhakertet is kialakíthatnak vagy ivókutat szerezhetnek be. A rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetésben is részesülnek minden iskolai szünetben.

/T.D.