Tejtermékek a Mintamenza Programban

Tejtermékek a Mintamenza Programban
Miniszteri rendelet szabályozza a közétkeztetésben a tejtermékek fogyasztását, a jogszabályok tíz napra vetítik ki a szükséges kálciummennyiséget, illetve, hogy hány százalékos tejet kell kapniuk az iskolásoknak és óvodásoknak.
Egyelőre az óvodások 1,5 százalékos, míg az iskolások 2,8 százalékos tejet kapnak, ám egy javaslatra az óvodások is 2,8 százalékos tejet ihatnak majd jövőben. Prohászka Béla, a Mintamenza program szakmai vezetője, országos tiszti főorvosi megbízott elmondása alapján a tejtermékek szigorú szabályok mentén jutnak el a gyermekekhez. Fontosak a termelési körülmények, és a megfelelő kálcium és ásványianyag tartalom. Prohászka kifejtette, hogy a gyermekek jobban kedvelik az ízesített tejtermékeket, ám egy joghurtot, kefírt vagy körözöttet is ízletesebbé lehet tenni zöldfűszerrel vagy uborkával.iskolatej-program

Az iskolatej-programba október 14-ig jelentkezhetnek az oktatási intézmények


 
Hozzátette, hogy az ízesített joghurtokban fontos, hogy valódi gyümölcs legyen. A Mintamenza több javaslatot is benyújtott a közétkeztetésre vonatkozó jogszabályok módosítására. Amennyiben jóváhagyják a változásokat, növekszik majd a só és a tészta mennyisége is. Prohászka Béla kiemelte, hogy ma már különböző durumtészták, teljes kiőrlésű gabonából készült, D-vitaminnal, kalciummal dúsított tészták egyaránt elérhetők. Szintén változás lehet, hogy az idősebb korosztály számára a magvas termékek csak ajánlottak lesznek, nem pedig kötelezőek.
/T.D.