Sarkad városa is csatlakozott a Mintamenza Programhoz

Újabb Békés megyei település, Sarkad is csatlakozott a magyarországi közétkeztetés megújítását célzó Mintamenza Programhoz.

 

 

Interjú Prohászka Bélával Sarkad Város Mintamenzához való csatlakozásáról

 

mintamenzaAz ünnepélyes aláíráson részt vett Dr. Mokán István, Sarkad város polgármestere, Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Prohászka Béla, VENESZ díjas mesterszakács, a program gasztronómiai szakmai vezető együttműködője, valamint Dr. Mucsi Gyula, megyei tiszti főorvos, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vezetője.


A Békés megyei kedvező tapasztalatok alapján 2012 novemberétől a Mintamenza Program országos kiterjesztéssel működik, melynek koordinálását az alapprogramot kidolgozó Békés megyei csapat végzi. A „MINTAMENZA” programhoz az egész ország területéről csatlakoznak azon konyhák és önkormányzatok, amelyek elkötelezettek az egészséges táplálkozás és a gyermek közétkeztetés megújítása iránt. A közétkeztetés keretein belül napi szinten megközelítőleg 2,1 millió ember étkezik. A Mintamenza program jelentőségét mutatja, hogy az országosan kiterjesztett programhoz napjainkig több mint 285 konyha csatlakozott, így ez által 900 ezer fogyasztó, elsősorban gyermek étkeztetésének a javítása, egészségesebbé Mintamenzatétele kezdődött el a Mintamenza programnak köszönhetően.


Békés megyében a programhoz 14 főzőkonyha csatlakozott. Ezek közül Gyula, Békéscsaba, Szarvas, Békés, Battonya, Köröstarcsa, Kaszaper, Csabacsűd településeken a jelenlegi eseményhez hasonlóan került sor az együttműködési megállapodás aláírására. "Fontos, hogy Békés megyében is nagyon sok település csatlakozott már a Mintamenza Programhoz. Sarkad Városa azonban az első olyan település, amely a 2015. január 1-i közétkeztetési kormányrendelet után csatlakozik"  - nyilatkozta Prohászka Béla.


A Mintamenza Program szakmai vezetője hangsúlyozta: "Sarkad városában magas színvonalon főznek, nagyon jól képesített humán erőforrással rendelkeznek, Dr. Mokán István polgármester pedig szívügyének tekinti a lakosság egészségét és fontosnak tartotta, hogy hivatalosan is csatlakozzanak a programhoz". Prohászka Béla arról is nyilatkozott, hogy mit profitálhatnak mindebből a sarkadiak.

 

 

Interjú Gajda Róbert Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottal Dr. Mokán István polgármester és Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottA Békés Megyei Kormányhivatal a kezdetektől fogva támogatja a Mintamenza Programot. "Örömünkre szolgál, hogy Sarkadon a közétkeztetést biztosító főzőkonyha 2010-es csatlakozása után az eddig elért eredmények tükrében Sarkad város önkormányzata a jelenlegi együttműködési megállapodás aláírásával magasabb szintre emeli a Mintamenza Programot a településen. Ez a szorosabb kapcsolat lehetőséget biztosít arra, hogy a Mintamenza Program célkitűzései még hatványozottabban érvényre jussanak – gondolva itt a helyi termelők/termékek szélesebb körű bevonására, ezáltal munkahelyek teremtésére is" - hangzott el az ünnepélyes aláíráskor. Gajda Róbert Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott hozzátette: „Egyre több közösség ismeri fel Békésben azt, hogy a helyben megtermelt, jó minőségű élelmiszereket fel kell használni a közösségen belül, a közétkeztetésben. A mostani megállapodással arra tettünk hitet, hogy mindez Sarkadon is megvalósuljon”. Hangsúlyozta: „E téren szeretnénk piacvezetők lenni és országos szinten is megmutatni azt, hogy a feldolgozóipar, a mezőgazdaság magas színvonalon van jelen a megyében”.

 

mconet