Rádióműsor a közétkeztetési reformról

A Kossuth Rádió Napközben című műsorában az egyik fő téma a közétkeztetés volt: indul az egészséges étkezés a menzákon, tiltólistára kerül a só, cukor és a zsíros tej.

A Kossuth Rádió Napközben című műsorában az egyik fő téma a közétkeztetés volt

 

Prohászka Béla, Az adásból kiderült, hogy egy miskolci középiskolában már korszerűen, egészségesen étkeznek és figyelnek arra,hogy legyen főzelék, leves, hal, zöldség és gyümölcs a menzán. Az étlapterv szerint változatos étrendet kínálnak a fiataloknak és a diákok is úgy nyilatkoztak, hogy ízlik nekik a reformkoszt.

Dr. Kissné Horváth Ildikó, az Egészségpolitikai Főosztály (Emberi Erőforrások Minisztériuma) főosztályvezetője a műsorban úgy nyilatkozott: a jövő évre tervezett változások előreláthatóan szeptemberben kerülnek bevezetésre. Megcáfolt pár "rémhírt" is, amely elterjedni látszik a menzareformmal kapcsolatban. Például a rántotthús is marad az étlapon, csak nem szabad bő zsiradékban kisütni.

Prohászka Béla, a Mintamenza szakmai vezetője, a Complete-Food Kft. ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott: a fogyasztók kedvelik az új menzakosztot. Fontos a tudatos étkezés és hogy úgy nézzen ki az étel, hogy "becsalja" az embereket. Megemlítette: magyar, helyi termékek, nem utaztatott élelmiszerek kerülnek be a Mintamenza konyháira. A fűszerezés tekintetkében a "nyagymamánk" időszakát hoznák vissza, amikor is még nem használtak kényelmi termékeket, kevesebb sót használtak fel a főzésnél és inkább zöldfűszerekkel ízesítették az ételeket.

 

-kt-