Ősztől sok család számíthat az ingyenes közétkeztetésre

Ősztől sok család számíthat az ingyenes közétkeztetésre
Mint ismeretes, 2015. őszétől életbe lép az új közétkeztetési rendszer - erről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszélt az M1-en.

Hangsúlyozta: mostantól az, aki gyermeket vállal, az ingyenes közétkeztetésre is, hiszen elmondása szerint nem csupán a nehéz anyagi körülmények között élő családokat, hanem általában a gyermeket nevelőket segíti az ősztől életbe lépő új közétkeztetési rendszer. A tv-műsorban emlékeztetett: szeptember 1-jétől azok a bölcsődés és óvodás gyerekek részesülnek ingyenes közétkeztetésben, akik családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a havi nettó 89 ezer forintot. Ez a gyerekek 90-át érinti majd. Az intézményi gyermekétkeztetés könnyítése szeptembertől 3,5 milliárd, 2016-ban 11,4 milliárd forint megtakarítást jelent az érintett családoknak - mondta Rétvári Bence.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára

2015. őszétől életbe lép az új közétkeztetési rendszer - erről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszéltZsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár korábban a közétkeztetés szakmaközi szervezeteinek képviselőivel egyeztetett a közétkeztetés aktuális kérdéseiről. Hangsúlyozta: a cél, hogy minőségi alapanyagokból, korszerű konyhatechnológiával előállított egészséges ételek készüljenek a naponta másfél-kétmillió embert kiszolgáló közétkeztetésben. Az új jogszabály részletesen szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát.  A rendelet értelmében tilos egyebek mellett a szénsavas vagy cukrozott üdítő, valamint a magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása és a szakértők javaslatára fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét. A rendelet összeállításánál a Mintamenza Program és a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége javaslatait is figyelembe vették a jogalkotók.


MTI/MCOnet