Mintamenza Program -Több százezer gyerek étkezését teszik egészségessé

A 2010-ben Békés megyében indult és 2012 végére országossá vált Mintamenza Programhoz eddig 169 konyha csatlakozott önkéntesen, így már közel 300 000 gyermek étkezhet egészségesebben, korszerűbben és az életkori szükségleteinek megfelelően. A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve által indított program a megújuló, egészséget támogató közétkeztetési gyakorlat kialakítását tűzte ki célul, amely a gyakorlatban is javítja a gyermekek közétkeztetésével kapcsolatos rossz eredményeket, tapasztalatokat.


Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott nem csak a budapesti, de a program országos kiterjesztésben is jelentős szerepet vállal. Az április 30-i közép-dunántúli programindító konferencián elmondta, az étkezési kultúra és az egészségkultúra együtt értelmezhető. Fontos tudni, hogy a magyar lakosság 75%-a szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésekben hal meg, ezek megjelenésében pedig kulcsszerepe van a közétkeztetés alatt kialakuló étkezési szokásoknak. Az, hogy a kormány 2013-ra 50%kal megemelte a közétkeztetésre szánt fejkvótát lehetőséget nyújt arra, hogy a nagy szolgáltatók kornak, nemnek és terhelésnek megfelelő közétkeztetést biztosítsanak. Csak Budapesten félmillió ember étkezik közétkeztetésben, ennek döntő többsége óvodás és diák.Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott

A Mintamenza program célja a nevelő hatású, az otthoni, esetlegesen nem megfelelő táplálkozási szokásokat is ellensúlyozó közétkeztetés kialakítása, hiszen az egészség megőrzésének a legfontosabb eleme a helyes táplálkozás. Mivel a gyerekkori táplálkozási szokások meghatározzák a felnőttkori táplálkozási magatartást is, fontos, hogy a gyermekek egészségesen, változatosan, a "kor kihívásainak" megfelelően táplálkozzanak- írja közleményében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Jelentős szerepet kapnak a programban a helyi alapanyagok, illetve a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari vállalkozások termékei és a bioélelmiszerek. A tapasztalatok szerint a több ezer kilométerről szállított alapanyagok helyett ízletesebbek és magasabb tápértékűek azok az ételek, amelyek hazai termékekből készülnek. Emellett a helyi termékek bevonásával a helyi termelők is piachoz jutnak, és közmunkások is részt vesznek az alapanyagok feldolgozásában.

A program együttműködő partnere a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, így nemcsak a népegészségügyi, hanem a gasztronómiai szakemberekkel való összefogás is hozzájárult a sikeréhez. A Mintamenza program 2012. elejére egy több pillérre támaszkodó, szinte minden minisztérium szakmai tevékenységét érintő programmá fejlődött, melynek a népegészségügyi problémákon túl számos megoldandó feladat megfogalmazása, megoldási lehetőségeinek átgondolása, rendszerbe foglalása is feladatává vált.


-tk-