Ételben az élet - Egészséges alapanyagok és a közétkeztetés

Budapest Főváros Kormányhivatala, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Mintamenza Program közös szervezésében Budapest Főváros Kormányhivatala Dísztermében megrendezésre került az „Ételben az élet – Az egészséges alapanyagok és a közétkeztetés” című szakmai konferencia.

Dr. Pesti Imre Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja nyitotta meg  a konferenciát


Dr. Pesti Imre

Dr. Pesti Imre Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja nyitotta meg  az „Ételben az élet – Az egészséges alapanyagok és a közétkeztetés” című szakmai konferenciát2013. november 21-én, 9 órakor kezdődött az értekezlet, melyet Dr. Pesti Imre Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja nyitott meg. A politikus emlékeztetett: 2012-ben a fővárosi kormányhivatal azért csatlakozott a 2009-ben Békés megyéből indult Mintamenza Programhoz, hogy ez a kiváló kezeményezés kiteljesedjen és országos méretűvé váljon. A kezdeményezés jelentőségét mutatja, hogy jelen pillanatban mintegy 2,1 millió állampolgár vesz részt közétkeztetésben, ennek döntő része gyermek.

 

Dr Szabó Enikő köszöntő beszéde -Helyettes Országos Tisztifőorvos Hivatal

 budapest főváros kormányhivatala

Budapest Főváros Kormányhivatala Dísztermében rendezték meg az „Ételben az élet – Az egészséges alapanyagok és a közétkeztetés” című szakmai konferenciát

 
"A kultúra része az egészségügyi kultúra, ennek pedig része az étkezési kultúra. Azt szeretném, hogy ha az előadássorozat végére olyan ismeretekkel gazdagodnánk, amelynek eredményeként az egészségkultúra, azon belül az étkezési kultúra emelkedne, és legyűrűzne a mindennapokba, az iskolákba, a főzőkonyhákba...Ennek eredményeképpen pedig jobb minőségű étel kerülne a közétkeztetésben résztvevők asztalára" - fejtette ki köszöntő beszédében Dr. Pesti Imre kormánymegbízott.

 

Tóth Katalin parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár (Vidékfejlesztési Minisztérium)


Kissné Dr. Horváth Ildikó az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségpolitikai Főosztályának főosztályvezetője

 

Ezt követően Tóth Katalin a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tartott előadást "Egészséges, helyi élelmiszereket a közétkeztetésbe!" címmel. Kifejtette: A Mintamenza Programmal elindult egy pozitív folyamat, ugyanakkor a közétkeztetés reformra szorul, hiszen a közétkeztetés friss alapanyagok helyett általában félkész termékeket használ és a konyhákon az infrastruktúra sem megfelelő. Tóth Katalin beszédében aláhúzta, a Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja a hazai és helyi termékek minél nagyobb arányú felhasználása, a termelői oldal megerősítése, valamint az ökológiai gazdálkodás terjedése.

 

Lőrincz Leó, a Közfoglalkoztatási és Logisztikai Főosztály főosztályvezetője


Dr. Pesti Imre

Dr. Pesti Imre Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja "Egészséges közétkeztetés jelentősége, vadhús a közétkeztetésben" címmel tartott előadást


Dr. Pesti Imre Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottjának előadásaDr. Pesti Imre Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja "Egészséges közétkeztetés jelentősége, vadhús a közétkeztetésben" címmel tartott előadást a rendezvényen. "Egy versenyképes gazdaság elképzelhetetlen beteg emberekkel" - kezdte beszédét a politikus, aki az Európai Unió álláspontját is ismertette az egészséges közétkeztetés kapcsán. Azt is kiemelte: a kormány rendkívül fontosnak tartja a közétkeztetést, ezért 2013-ban már 50%-kal megemelte a fejkvótát, így nincs pénzügyi akadálya annak, hogy egy modern, kulturált közétkeztetés jöjjön létre Magyarországon. "A vadhús egy tökéletes alapanyag"- összegezte előadása másik nagy témakörét Dr.Pesti Imre.

 

Tószegi-Fagyas Katalin, a Nemzeti Agrárkamara elnökségi tagjának előadása


Dr. Kovács József az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnökeDr. Kovács József az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke előadásában a közétkeztetés szerepéről beszélt népegészségügyi szempontból. A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház főigazgató főorvosa a Miniszterelnök gondolatait is idézte, miszerint: Egy nemzet egészségi állapotát nemcsak a gazdaság fejlettsége határozza meg, hanem az egészségi állapot is visszahat a gazaságára. Kiemelt célnak tekintik a lakosság egészségi állapotának javítása, és a területi különbségek csökkentése. "A közétkeztetésnek kettős feladata van a népegeészségügy javításában. Egyrészt ki kell elégíteni a különböző csoportok élettani igényeit, és kedvezően befolyásolni az ellátottak táplálkozási szokásait" - ismertette a parlamenti képviselő.


Szabó Zsolt, az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottságának alelnöke "Természetes alapanyagból természetes termék" címmel tartott előadást


Dr. Pesti Imre Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja

Neves szakemberek tartottak előadást az „Ételben az élet – Az egészséges alapanyagok és a közétkeztetés” című szakmai konferencián

 

Dr. Mucsi Gyula, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tisztifőorvosa: "Új típusú együttműködés a közétkeztetésben"

 

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke "Egészséges halat a közétkeztetésbe!" címmel tartott előadást. Elmondta: a haltermelésnek Magyarországon megvannak a hagyományai, viszont a halfeldolgozásnak nincs. Hazánkban a halfogyasztás egy főre jutóan 4,5 kiló körül alakul - tette hozzá, majd bemutatta a biharugrai haltermelő programot és a halhús bevezetését a közétkeztetésbe."A Gyulahús Kft. szerepe a megújult közétkeztetésben" - Daka Zsolt ügyvezető igazgató, Gyulahús Kft.


Gyulahús

A Gyulahús egészséges termékei is megjelennek a menzákon


Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is előadást tartott

 

Prohászka Béla, a Mintamenza program szakmai vezetője a közétkeztetésben beszállításra került nyersanyagok minőségéről szerzett tapasztalatokról számolt be a konferencián, hiszen a Complete-Food Kft. ügyvezető igazgatója szakácsként is figyelemmel kísérte a felméréseket a Mintamenza programhoz csatlakozott megyékben.  Prohászka Béla beszédében többek között kiemelte a tudatos táplálkozás fontosságát, a pénzügyi normatívát, és a munkahelyteremtést.


Prohászka Béla mesterszakács előadása


Dr. Horváth Olga o.cist. apátnő előadása (Ciszterci Nővérek Boldogasszony Háza Apátság)


csokoládé

Még egészséges csokoládé is kerülhet a közétkeztetésbe a Mintamenza Programnak köszönhetően


 

Dr. Pesti Imre Budapest Főváros Kormányhivatalána kormánymegbízottja mondta el a záróbeszédet a konferencián

 

 

MCOnet