Együttműködést kötött a magyar értékek népszerűsítése érdekében a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Budapest Főváros Kormányhivatala

A Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Budapest Főváros Kormányhivatala 2014. április 17-én stratégiai együttműködési megállapodást kötött, melynek célja a magyar nemzeti Hungarikumok és értékek felkutatása, népszerűsítése és széles körben történő megismertetése.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének szakmai elnöke és Pesti Imre Budapest Főváros kormánymegbízottja írta alá a megállapodást

A három szervezet nevében Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének szakmai elnöke és Pesti Imre Budapest Főváros kormánymegbízottja írta alá a megállapodást az egészséges táplálkozás és étrend, a korszerű gyermekétkeztetés és közétkeztetés kialakítása, a magyar hagyományok és termékek, a helyi beszállítók és őstermelők termékeinek, valamint a bio élelmiszerek népszerűsítése és elterjesztése érdekében.

Mint elhangzott, a célok megvalósítása kapcsán közös programokat és mintaprogramokat fognak kidolgozni, valamint a gazdaság és a társadalom érintett szereplői között koordinatív, értékfeltáró és értéket népszerűsítő tevékenységet folytatnak.

A Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének célja: a Magyar nemzeti hungarikumok és értékek felkutatása, dokumentálása, népszerűsítése, a magyarságtudat és a munkahelyteremtés szolgálatára. A szövetaség együttműködik a települési, a tájegységi, a megyei és az ágazati értéktárak, valamint a határon túli magyar közösségek értéktárainak feltárásában, valamint közösen dolgozik mindazon társadalmi szervezetekkel, intézményekkel, cégekkel, amelyek céljai megvalósulását elősegítik, valamint különböző képzésekkel elősegíti tagjainak szakmai fejlődését.

 

Dr. Pesti Imre, Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja

 

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének szakmai elnöke szerint egészséges emberek nélkül nem tudunk értéket teremteni, ezért nagyon fontos, hogy hogyan étkezünk. A mai aláírás az MNHSZ életében is egy nagyon fontos állomás, mert együtt még több helyre tudjuk eljuttatni üzenetünket - véli a Mintamenza Program szakmai vezetője. Dr. Pesti Imre szerint az együttműködés üzenete az, hogy nem létezik olyan két vagy több távoli pont, amely együttműködve ne lenne több, mint a résztvevők önmagukban. Ez a jövőre nézve is jelzi, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala és a magyar kormány is az együttműködésben érdekelt, hiszen ez tud közös sikereket hozni.

 

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének szakmai elnökeA kormánymegbízott az esemény sajtótájékoztatóján a Mintamenza Programmal kapcsolatban arról is beszámolt, hogy februárban a fővárosi kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (NSZSZ) saját kezdeményezésként megkereste a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fővárosi kerületi és Pest megyei járási szervei vezetőit és tájékoztatást adott számukra a Mintamenza Programról, a pedagógusok szerepét hangsúlyozva az egészségtudatos táplálkozás kialakítása terén.Pesti Imre Budapest Főváros kormánymegbízottja, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének szakmai elnöke

Ezen kívül az NSZSZ felkérte a már csatlakozott és ellenőrzött szolgáltatókat, hogy készítsenek egy „akciótervet”, melyben ez esetben maguk a szolgáltatók rögzítik egyénileg, hogy milyen változtatásokat kívánnak bevezetni 2014-ben annak érdekében, hogy a várhatóan ősszel életbe lépő jogszabályi előírásoknak meg tudjanak felelni. Ezek a tervek folyamatosan érkeznek az NSZSZ-hez, valamint a tavaszi ellenőrzéseket is megkezdte a szakigazgatási szerv.

Fontos megjegyezni, hogy a magyar agrártermelői és élelmiszeripari szektor gyakorlatilag valamennyi piaci szereplője – az őstermelőktől a gazdasági társaságokig – kötelezően tagjává váltak a 2013. március 28-án megalakult Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK). A kamara feladata az agrár- és élelmiszerágazat hatékony képviselete, versenyképességének erősítése a tagoknak nyújtott szolgáltatások bővítésével.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a helyi élelmiszerek mellett egyfajta nevelési elvet is bevisznek az intézményekbe. Elmondta, bízik benne, hogy a most álírásra kerülő megállapodás elmélyíti az eddigi munkát és még inkább megtölti élettel a már meglévő élő kapcsolatot a szervezetek között.

 

 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke

 

A Mintamenza Program jelene és jövője


2009 óta országosan több, mint 250 főzőkonyha csatlakozott a Mintamenza Programhoz az ország minden részéről, ezáltal mintegy 700 ezer gyermek étkeztetésének a javítása, egészségesebbé tétele kezdődött el a program keretein belül. Az egészséges közétkeztetés témája összhangban van a Vidékfejlesztési Minisztérium által kidolgozott és a kormány által is elfogadott Nemzeti Vidékstratégiával. A közbeszerzési törvény, valamint a kistermelői rendelet módosítása lehetővé tette, hogy a helyi termékek a közétkeztetésbe is bekerülhessenek. A Mintamenza Program céljául tűzte ki a helyi és bio élelmiszerek arányának 30 százalékra történő emelését az iskolai menzákon. A program együttműködik többek között Budapest Főváros Kormányhivatalával és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával.

A Mintamenza Program sajtótájékoztatóján Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott elmondta, országos szinten valamennyi csatlakozott konyhán javulás tapasztalható – a nyersanyagok felhasználása kedvező irányban mozdult el: kevesebb száraztésztát, hústerméket, jóval több zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tejterméket kapnak a gyermekek. Prohászka Béla, a Mintamenza Program vezetője arról számolt be, új ételféleségek jelentek meg az étlapokon, és a szülők az idő múlásával egyre inkább elismerően szólnak a kínálat alakulásáról. Egyes konyhákon jelentős beruházások történtek, például mosogatógépek és főzőedények cseréje, bizonyos tálalókonyhákon az edények cseréje. Békéscsabán az országban egyedülálló módon a gyermekélelmezési intézmény honlapján az étlapon túl az egyes ételek receptúrája is elérhető.

mintamenza
Az élelmiszergyártókkal közös fejlesztések kezdődtek meg, továbbá a Magyarországon tenyésztett halak közétkeztetésbe történő bevonása is célja a programnak, de természetesen az élelmiszeripar más szereplői irányába is nyitott a Mintamenza. A helyi termelőkkel való közreműködés a Nemzeti Agrárgazdaság Kamara (NAK) együttműködésével történik. Győrffy Balázs, a kamara elnöke arról beszélt, hogy a NAK többek között a Falugazdász Hálózaton keresztül hatékonyan tudja megszólítani a termelőket a programban való együttműködéssel kapcsolatban.

Fővárosi eredmények

2013. év végére Budapesten egy központi bölcsőde, 31 óvoda és 18 iskola, illetve az őket ellátó szolgáltatók vesznek részt a Mintamenza Programban, köztük a nagy adagszámmal dolgozó Pensio Kft. és Junior Zrt. közétkeztető vállalkozások, akik tevékenysége több tízezer gyermek étkezésére van kihatással.
A belépő konyhák nagyon részletes vizsgálaton estek át a tavaly tavaszi és őszi időszakban. A tavaszi eredmények kimutatták; a főételek változatossága elérte a kívánt értéket minden konyhán, azonban kevés gyümölcs, és zöldség került terítékre, hal csak alig, egy-két étlapon szerepelt.
Őszre a változatossági mutatók továbbra is jók voltak – érdemi változás azonban a felhasznált nyersanyagok tekintetében nem történt. Még mindig kevés a hal és a belsőség, marhahús egyáltalán nem fordul elő. Idényjellegű gyümölcsöt – alma, körte, szőlő – kaptak a gyerekek, azonban nem minden nap. A hozzáadott cukor és só értékét igyekeztek csökkenteni a szolgáltatók. Előfordult azonban olyan eset, amikor a szolgáltató külön sót és cukrot is küldött az ételhez, az utóízesítésre.
Az őszi értékelést követően elmondható, hogy történtek előrelépések, de a felhasznált nyersanyagok színesítését illetően van még teendő.

 

A Mintamenza pillérei:Mintamenza,

  • Egészséges táplálkozás: kiemelten népegészségügyi szempontból fontos tényező
  • Helyben megtermelt alapanyagok/termékek és bioélelmiszerek bevonása a közétkeztetésbe: magyar földben megtermelt, magyar ember által előállított alapanyagokból készült termékek alkalmazása Mintamenza programban résztvevők számára
  • Munkahelyteremtés: valós alapanyagokból készüljenek az ételek
  • Oktatás: a közétkeztetésben részvevő humán erő továbbképzése
  • Kommunikáció: a tudatos táplálkozás ismertetése, népszerűsítése
Valljuk, hogy egészséges magyar ember tud értéket teremteni és előállítani.

 

HUNGARIKUMOK:

a) Agrár- és élelmiszergazdaság

b) Egészség és életmód

c) Épített környezet

d) Ipari és műszaki megoldások

e) Kulturális örökség

f) Sport

g) Természeti környezet

h) Turizmus és vendéglátás

34. Gundel örökség  - Gundel Károly gasztonómiai és vendéglátóipari öröksége és a Gundel Étterem