Biotermékek a Mintamenza Programban

Népegészségügyi és vidékfejlesztési szempontból is nagyon fontos a prevenció - hangzott el a Vidék Mustra rendezvénysorozat Bio Napján 2013.március 22-én.   Prohászka Béla mesterszakács szerint ennek egyik fontos eleme lehet a bio alapanyag, amelyeket a közétkeztetésbe is bevonnának.

 

Interjú Prohászka Bélával, az MNHSZ szakmai társelnökével


Prohászka Béla, a Complete-Food Kft. ügyvezetője és a Mintamenza szakmai vezetője, így nyilatkozott: " Itt vagyunk a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádja alatt, ahol fel lehet venni a biotermelőkkel a kapcsolatot. A mostani eseményt egy piackutatásnak, kapcsolatfelvételnek nevezném. Kiderül ugyanis, hogy a bio termelőket mozgósító kapcsolati rendszernek köszönhetően hogyan tudnak a özétkeztetésbe a Mintamenza Program keretében bekapcsolódni".

Prohászka Béla

A Vidékfejlesztési Minisztérium árkádja alatt fel lehetett venni a biotermelőkkel a kapcsolatotA Venesz díjas Olimpiai Aranyérmes Mesterszakács azt is elmondta: "Kölcsönösen együttműködünk a Magyar Biokultúra Szövetséggel, amely lehetőséget biztosít azokat a termelőket felkutatni, koordinálni, akik a közétkeztetésbe minőségi termékeket tudnának beszállítani".

Interjú Hubai Imrével, Nimród Bioszálloda és Bioétterem-ügyvezető igazgatójávalHubai Imre kertészmérnök, a Nimród Bioszálloda és Bioétterem-ügyvezető igazgatója szintén jelen volt az eseményen. Elmondta, a Mintamenza Program Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakmai segítőjeként módja van arra, hogy a kistermelői és a bioáru Mintamenza programba való bevezetében részt vegyen.

Hubai Imre

A március 22-i Vidék Mustra különleges esemény volt - olyan termelők mutatkoznak be termékeikkel, akik biotanúsítvánnyal rendelkeznekA rendezvény kapcsán emlékeztetett: a Vidék Mustra rendezvénysorozat tavaly indult kimondottan azzal a céllal, hogy a kistermelők, az őstermelők megismeretethessék az árujukat a Főváros lakosságával is. A Vidékfejlesztési Minisztérium azért támogatja a rendzvényt, hogy a termelői piacrajutás biztosított legyen, és a fogyasztói-termelői kapcsolatok hosszú távon fenntarthatóak legyenek - ismertette.

Interjú Németh István biogazdálkodóval
Németh István biokertész elmondása szerint 1993 óta foglalkozik biogazdálkodással, és Rábcakapiról a Mintamenza Program apropójából látogatott most ki a Vidék Mustrára. Mint kiderült, ő már egy éve szállít alapanyagokat egy óvodába és egy iskolába, ahol már megvalósul a bio alapanyagokból való főzés.  

A Bio-nap a március 23-án szombaton, a MOM Kulturális Központban megrendezésre kerülő  21. Tavaszváró Biokultúra Találkozó az Ökopiacon című rendezvény előprogramja volt.

 

 

MCOnet