A Mintamenza Programot Európa-szerte és Ázsiában is bevezethetik?

2014. június 20-án megbeszélésre került sor az iskolai élelmezési programokkal kapcsolatos magyar tapasztalatok nemzetközi megosztásának lehetőségeiről az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (angolul Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO)  Európai és Közép-Ázsiai Hivatalának (FAO REU) és római Központjának (video kapcsolaton keresztül) illetékes kollégáival a FAO REU épületében.

A Vidékfejlesztési Minisztérium EU és FAO Ügyek Főosztálya Dr. Fazekas Sándor miniszter és José Graziano da Silva FAO főigazgató tárgyalása alapján tájékoztató anyagot állított össze az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) részére. A  szakmai anyag bemutatja azokat a kezdeményezéseket, amelyekkel a Magyar Kormány az egészséges magyar élelmiszerek közintézményekbe történő eljuttatását, ezáltal a gyermekek, idősek egészséges élelmiszerekkel való ellátását, valamint a magyar élelmiszertermelő gazdák és vállalkozások felkarolását tűzte ki célul.

 

z Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (angolul Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO)

 

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (angolul Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO)  is érdeklődik a Mintamenza Program iránt

 A tájékoztató anyag pozitív fogadtatásra talált a FAO-ban, és a FAO szakmai vezetése jelenleg azt vizsgálja, hogyan lehetne a magyarországi tapasztalatokat megosztani a FAO többi tagállamával. A FAO érdeklődik, hogy Magyarország milyen formában vállalná az egészséges iskolai élelmezés területén megszerzett tudás és tapasztalat átadását az Európai és Közép-Ázsiai régióban vagy akár a világ más fejlődő országai számára is.

 

Mintamenza Csapat

 

A Mintamenza Csapat is meghívást kapott a FAO megbeszélésére  Prohászka Béla mesterszakács vezetésével

 A mai napon tehát megbeszélésre várták az illetékes Főosztályoknak/Intézményeknek a képviselőit, amelyek készek konkrét programokban/projektekben együttműködni a FAO-val az iskolai élelmezési programokkal kapcsolatos tudás- és tapasztalatátadás területén. A Mintamenza Csapat is meghívást kapott az eseményre -  Prohászka Béla mesterszakács vezetésével -, ahol bemutathatták a 2009-ben Békés megyéből indult közétkeztetési reformprogram részleteit és tapasztalatait.

 

MCOnet