A közösségfejlesztés és a helyi értékek kapcsolata - interjú Závogyán Magdolnával

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója is részt vett az Országos Mintamenza Program Dél-alföldi programindító konferenciáján, Szegeden.

Interjú Závogyán Magdolnával (Nemzeti Művelődési Intézet)

 


Závogyán Magdolna elmondta: Nemzeti Művelődési Intézet szakmai szempontok alapján megvizsgálta azt, hogy maga a közművelődési terület hogyan tud hozzájárulni nem csak a közösségfejlesztéshez, hanem a társadalom-, település- és a gazdaságfejlesztéshez. 2013-ban sikerült olyan mintaprojekteket megvalósítanunk, amelyek főként a halmozottan hátrányos helyzetű kistérségekben elindítottak egy olyan közösségfejlesztő folyamatot, amely a hagyományápolás, hagyományteremtés kapcsán, a helyi értékek feltárásának nyomvonalán elindulhatott a gazdaságfejlesztés irányába is.

Závogyán Magdolna

A Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója, Závogyán Magdolna előadásának címe: „Közösség – értéktár – értékrend” volt
Véleménye szerint szükség van arra, hogy mikroszinten megalapozzák a helyi értékeket, az értékrendet. Ezeknek a kapcsán pedig könnyen el lehet jutni a gasztronómiáig. "Mi ezeket az értékeket fontosnak tartjuk és ebben a szellemiségben végezzük a vidéki Magyarországon a közösségfejlesztést"  - tette hozzá a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója.

 

MCOnet