A jövőnk az egészséges magyar közétkeztetés - interjú Prohászka Bélával

Prohászka Béla, a Complete-Food Kft. ügyvezető igazgatója, a Mintamenza Program szakmai vezetője elemezte a közétkeztetés megreformálásának 2013-as évét, és adott kitekintést az idei esztendőre.

2013-ban sor került Budapest és Magyarország megyéinek a felmérésére, amelynek eredményeképpen elmondható, hogy mintegy 250 főzőkonyhát, és megközelítőleg 700 fogyasztót érint a Mintamenza program. Ez azt jelenti, hogy a közétkeztetésnek egyharmada már önként csatlakozott a refoormprogramhoz. A tavalyi évben elsősorban tálalókonyhák, főzőkönyhák, iskolás és fenntartók keresték meg a Mintamenza Programot, de példaértékűnek számít, hogy élelmiszergyártó cégek is jelentkeztek, ami azt jelenti, hogy ők is komolyan gondolják az egészséges alapanyagokra épülő táplálkozást - ismertette Prohászka Béla.

Interjú Prohászka Bélával a Mintamenza Program jövőjéről
2013-ban már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen javaslatokat tettünk a főzőkonyhák felé atekintetben, hogy ne utaztatott élelmiszereket használjanak, hanem helyben megtermelt alapanyagokat, hiszen így megmarad az ásványianyag és vitamintartalom. Emelett vegyék igénybe a különböző pályázati lehetőségeket, amelynek keretében a konyhák korszerűsítése érhető el - hívta fel a figyelmet a Complete-Food Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Prohászka Béla

Prohászka Béla, a Complete-Food Kft. ügyvezető igazgatója, a Mintamenza Program szakmai vezetője is jelen volt a Budapest Főváros Kormányhivatalában megtartott sajtótájékoztatón
A Mintamenta Program szakmai vezetője hozzátette: 2014-ben is folytatjuk a stratégiai terveinket, amelybe beletartozik a konyhák személyes felkeresése, konzultációk az étlapról,  a konyhatechnológia és a korosztálynak megfelelő ételek készítésének és tálalásának felügyelete is. Idén szeretnénk minél több csatlakozó konyhát és gazdát bevonni a programba, hiszen nem utolsó sorban munkahelyet is teremt.

 

MCOnet