Új jövedéki szabályok segíthetik a pálinkakészítőket

Új jövedéki szabályok segíthetik a pálinkakészítőket

Ezt Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára a Gyulai Pálinkafesztivál keretében megrendezett jövedéki konferencián közölte.

A minisztérium új jövedéki törvényt dolgoz ki - jelentette be A pálinka jövője című konferencián Tállai. A tervezetet a kormány már közzétette, eszerint a legfontosabb cél az egyszerűsítés, amit az példáz, hogy a joganyag is 140 oldalról 71-re csökkenhet. Az új jogszabály az elektronikus eljárásokat preferálja, általánossá teszi a zárjegyrendszert, és változtat a jövedéki biztosítékok, adatszolgáltatások rendszerén is. Biztosan kevesebb nyilvántartást kell majd vezetni, a 47-féle adóraktártípus helyett egyféle lehet, a jövedéki biztosíték pedig akár 80 százalékkal is csökkenhet.
 
plinka

Külcsín és belbecs - pálinkák a 17. Gyulai Pálinkafesztiválon

"A pálinka nemzeti kincsünk és nemzeti italunk. A magyar nemzet jövője is a pálinkáról fog szólni" - szögezte le Tállai András, emlékeztetve: az 55 tételből álló hungarikum-gyűjteményünk első helyén is a pálinka, második helyén a törkölypálinka áll. Hangsúlyozta: a kormány fokozottan figyel a hungarikumokra, az új pálinkatörvény például megerősített jogosítványokkal látta el a Pálinka Nemzeti Tanácsot.

MTI / MCOnet