Szegedi paprika: nem csak hagyománya - antioxidáns-tartalma is jelentős, az emésztést is segíti

Szegedi paprika: nem csak hagyománya - antioxidáns-tartalma is jelentős, az emésztést is segíti
A fűszerpaprika termesztése a XIX. század elején kezdődött, ekkor húsételek ízesítőjeként már jól ismerték jótékony hatását. Tudták, hogy segíti az emésztést, és jótékonyan hat bizonyos reumatikus és lázzal járó betegségeknél. Szeged környéke, a Tisza folyó völgye különösen alkalmas a fűszerpaprika termesztésére. A magas napsütéses órák száma, a talajadottságok, a szegediek termesztési tapasztalatai és kísérletező kedve mind-mind hozzájárultak a paprika sikeréhez, formálták a szegedi paprika színét, ízét, aromáját.
A szegedi paprika a magyar konyha alapvető fűszere: szegedi fűszerpaprika-őrleménnyel készül a szegedi halászlé, a különféle pörköltek, paprikások és gulyások. A húsfeldolgozó ipar jelentős mennyiségben használja a paprikát magyaros szárazárukban, szalámiban és kolbászfélékben, különböző fűszerkeverékekben. Előállításának minden egyes fázisa - a vetéstől a csomagolásig - a szegedi tájkörzetben történik.

 
A 2015. februárjától hungarikumnak számító szegedi fűszerpaprika-őrlemény hivatalos elismerére a II. Hungarikum Gálaesten került sor 2015. december 2-án a Pesti Vigadóban. A hungarikum-minősítést és az érte járó díjat Magyar Anna delegáltjaként a Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke vette át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől, V. Németh Zsolt hungarikumokért felelős államtitkártól, és a Hungarikum Bizottság képviseletében Lezsák Sándortól.

Annak ellenére, hogy több mint 10 éve paprika exportőr országból importőr országgá vált Magyarország, a paprikatermesztés és feldolgozás hagyományát a mai napig megőrizték a Szeged környéki falvak. A termőterület és termelés csökkenése indokolttá teszi ennek a nagy múltú növénykultúrának és iparágnak a támogatását, megőrzését, amelyet a hungarikummá nyilvánítás is elősegítene. A „szegedi paprika” vagy „szegedi fűszerpaprika-őrlemény” analitikai jellemzői: a csomagoláskor mért színezéktartalom, szárazanyagra vonatkoztatva legalább 3,9 g/kg, azaz minimum 120 ASTA és havonta legfeljebb 5 ASTA festékbomlás engedélyezett.

MCOnet