Pest megye értékeit most egy helyen tekinthetik meg

Pest megye értékeit most egy helyen tekinthetik meg
Vándorkiállításon népszerűsítik Pest megye értékeit: a mintegy száz fotóból és három kisfilmből álló tárlat több városban is bemutatkozik.
 Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke.
 
Pest Megye Értékeinek vándokiállítását Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke nyitotta meg
 
 Eddig főként konferenciákon mutatták be a régiós értékeket, ám szeretnének tovább lépni: először a gödöllői királyi kastélyban, majd augusztus elsejétől a ceglédi strand- és gyógyfürdőben nyíló kiállításon a nagyközönség is megismerheti a megye "büszkeségeit". A vándorkiállítás anyagát a megyei értéktárba 43 településről beküldött 99 ismert és kevésbé ismert értékből válogatták össze. A Pest megyei értéktárba jelenleg is folyamatosan érkeznek anyagok, így a tárlat anyaga később még bővülhet később.


Az ócsai református templom


 
Ambrus Vilmos etnográfus, a megyei értéktár szakmai tanácsadója elmondta, hogy Pest megye élen jár az értékek összegyűjtésében, országos tekintetben is: gyakorlatilag a megye minden részéből érdekesnél érdekesebb javaslatok érkeznek és kerülnek be a megyei értéktárba. „Aki megnézi ezt a kiállítást, nemcsak a megye történetét, múltját és közelmúltját ismerheti meg jobban, hanem erősíti a nemzeti kultúránkról szóló ismereteit, ezáltal pedig a helyi és a nemzeti identitását."
 
A Dabas-gyóni betonpályaAz elmúlt évek azt mutatják, hogy az értékgyűjtés és az értéktár beindítása sikertörténet Pest megyében – jelentette ki Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke.  Mint mondta, bízik benne, hogy a 187 településből mind többen készítik el az értékeik jegyzékét, továbbküldve abból az arra érdemeseket a megyei értéktár bizottsághoz. Az elnök jó eszközét látja az értéktárban a lakosság körében erősítendő Pest megyei tudat kialakításának.
 
A lakihegyi adótoronyA tárlaton az érdeklődők a Szigetszentmiklóson kifejlesztett, a MÁV által ma is használt vasúti jelzőlámpát akár kézbe is vehetik. Emellett belelapozhatnak a szintén megyei értéknek számító, Barcsay Jenő által összeállított művészeti anatómia könyvbe, amelyet a világ több országában tankönyvként ismernek az orvostanhallgatók. Az önkormányzat szándékai szerint ősztől tovább utaztatják a kiállítást, amelynek fő célja Pest megye értékeinek bemutatása, népszerűsítése. A helyszín a befogadó települések szándékától is függ majd. A kiállítás következő helyszíne – szeptember első hetében – Nyáregyháza lesz.Forrás: pestmegye.hu