Neumann János kettes számrendszere az egész világnak bevált

Neumann János kettes számrendszere az egész világnak bevált
Neumann János életműve az informatika és a számítógépek világában a Hungarikum Bizottság 2015. októberi ülésén kapott hungarikum minősítést, a díj átadására a II. Hungarikum Gálaesten, 2015. december 2-án a Pesti Vigadóban került sor.
Neumann János a XX. század egyik legnagyobb matematikusa volt. Neumann János nem csak a matematikában, hanem számos más tudományban: a számítástechnika, a fizika, a közgazdaságtan, a meteorológia, az automataelmélet és nem utolsó sorban a játékelmélet terén is maradandót alkotott. Méltán mondható róla, hogy bármelyik tudományágban elért eredménye egy-egy önálló életműnek tekinthető.


A hungarikum-minősítést és az érte járó díjat Alföldi István, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság ügyvezető igazgatója vette át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől, V. Németh Zsolt hungarikumokért felelős államtitkártól, és a Hungarikum Bizottság képviseletében Lezsák Sándortól.

A modern számítógépek működését mai napig megalapozó Neumann-elvek megalkotása. 1945-ben írt tanulmányban ugyanis meghatározta a számítógépek működését. A mai napig minden infokommunikációs eszköz - az asztali számítógéptől a laptopon keresztül, az okostelefonokon át az ipari alkalmazásokig - mind-mind azonos elvi felépítésű Neumann-elven működő eszköz.

MCOnet