Módosult a hungarikumokról szóló törvény

Módosult a hungarikumokról szóló törvény
A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény módosult.
A legutóbbi kormányülésen fogadta el a kormány a módosított jogszabályt, amely új alapokra helyezi a külhoni értékgyűjtést, lehetőséget teremtve arra, hogy az országhatárokon kívül ugyanolyan lendülettel folyjon a nemzeti értékgyűjtő, más néven "hungarikum mozgalom", mint az országhatáron belül.Földművelésügyi Minisztérium, Hungarikum bizottság, Hungarikum törvény

Külhoni Értéktár Bizottságok korábban is léteztek. A Magyar Állandó Értekezlet (a továbbiakban: MÁÉRT) döntést hoz arról, hogy kíván-e élni a külhoni magyarság értéktár létrehozásának lehetőségével. Feladatai közé tartozik a határon túl fellelhető nemzeti értékek azonosításának szervezése, a határon túl fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjtemény létrehozása és megküldése a Hungarikum Bizottság részére.

A módosítás szerint a Magyar Értéktárba és a Hungarikumok Gyűjteményébe Hungarikum Bizottsági tag, különböző helyi szintű értéktár bizottságok, ágazati értéktárat működtető miniszterek tehetnek javaslatot, illetve az a személy vagy szervezet, aki az eredeti javaslatot tette.

A törvény módosítása emellett kitér még a „hungarikum” kifejezés visszaélésszerű használatának tiltására is, amelynek elsősorban minőségbiztosítási célja van.


FM/MCOnet