Mangalica export kezdődhet az USA-ba

Mangalica export kezdődhet az USA-ba
A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által tenyésztett, hungarikumnak számító mangalicahízókból 20 ezer kerül a vágóhidakra, a termékek nagy részét pedig a prémium piacokra exportálják. Most megkezdődhet az export az Amerikai Egyesült Államokba is.
Tóth Péter, az egyesület elnöke elmondta, hogy a napokban már megérkezett az Egyesült Államokba az első friss, fagyasztott magyar szállítmány, egyelőre csak 60 kilogramm mennyiségben, amelyet gasztronómiai-bemutatókon használnak fel. Először egy díszvacsora keretében a texasi Houstonban mutatják be a mangalicahúsból készült ételeket, de a tervek szerint lesz még bemutató Dallasban és New Yorkban is. Ez az első alkalom, hogy nyers húst szállíthatnak az Egyesült Államokba, eddig csak az ázsiai piac nyílt meg a mangalica export előtt. Az eddigi tárgyalások alapján már jelentkezett amerikai vevő, akivel lehet üzletet kötni.


mangalica sonka
Tóth Péter szerint, az újabb piaci lehetőség tovább növeli belföldön is a mangalica ázsióját, tartási kedvét, ösztönzi a termelőket és a feldolgozókat


 
Magyarországon 9500 mangalicakoca van, és mintegy 60 ezer hízó. A hízókból mintegy 40 ezret háznál vágnak le, 20 ezret pedig a vágóhidakon, ám az egyesület szeretné az utóbbi számot legalább 30 ezerre növelni. Az új piacok keresését az orosz embargó negatív hatása is ösztönzi - hívta fel a figyelmet a szakmai szervezet elnöke. A vágóhídon levágott hízók mintegy 75-80 százalékát exportálják, főként Spanyolországba, de jelentős vásárló Németország, Svédország és Anglia, továbbá az ázsiai országok, Japán, Szingapúr, Hongkong és Tajvan is.
/T.D.