Makói hagyma - évszázados agrárkulturális hagyományok gyümölcse

Makói hagyma - évszázados agrárkulturális hagyományok gyümölcse
A Makói hagyma 2014-ben lett hungarikum, a díj és az elismerés átadására a II. Hungarikum Gálaesten, 2015. december 2-án a Pesti Vigadóban került sor.
A makói vöröshagyma a népi nemesítés magasiskolájának eredménye, hiszen kifejlesztettej egy csak erre a térségre érvényes technológiát, amely különleges értékké, sajátos magyar mezőgazdasági termékké tette a makói vöröshagymát. Az eljárás titka a nagyobb méretű dughagymák szárítása, mely már a 18. századtól alkalmazott eljárás. Ennek következtében a hagyma nem hoz virágszárat, ezért nagyobb fejképzésre képes.


A hungarikum-minősítést és az érte járó díjat Magyar Anna delegáltja, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság tagja: Dr. Orbán Imre  vette át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől, V. Németh Zsolt hungarikumokért felelős államtitkártól, és az Országgyűlés alelnökétől, a Hungarikum Bizottság képviseletében jelen lévő Lezsák Sándortól.

A makói hagyma termelésére kiválóan alkalmas a Maros hordaléka által alakított, magas tápanyagtartalmú, nyomelemekben gazdag makói lösz-, és öntéstalaj. A száraz, forró nyár, a napsütéses órák magas száma kiváló kinőséget: több rétegű, jól záródó nyakrészű, erős héjzatot eredményez, mely a makói hagyma jó eltarthatóságának titka. 2009-ben az Európai Bizottság is felvette a makói vöröshagymát a védett elnevezésű termékek szűk körű európai uniós listájára.

MCOnet