Magyar szürke szarvasmarha - húsa már az EU-ban is eredetvédett

Magyar szürke szarvasmarha - húsa már az EU-ban is eredetvédett
A puszták világának jellegzetes állata, a magyar szürke szarvasmarha az idei évben lett hungarikum, a díj átadására a II. Hungarikum Gálaesten, 2015. december 2-án a Pesti Vigadóban került sor.
A magyar szürke impozáns megjelenésével, szilaj természetével, nagy tűrőképességével a legismertebb őshonos haszonállatunk. Ma már a tenyésztésénél a több száz éves hagyományokra épülő, néprajzi-, és kulturális örökséget képviselő extenzív gulyabéli tartás gyakorlata ötvöződik a modern kor elvárásaival. Kutatások igazolják a magyar szürke szarvasmarha húsának kiemelkedő beltartalni értékét, és minden egyéb marhahústól eltérő ízvilágát, minőségét.


A hungarikum-minősítést és az érte járó díjat a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete elnöke, Baracskay Lajos vette át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől, V. Németh Zsolt hungarikumokért felelős államtitkártól, és a Hungarikum Bizottság képviseletében Lezsák Sándortól.

Az Európai Bizottság már korábban bejegyezte "Magyar szürkemarha hús" elnevezést az oltalom alatt álló eredet megjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. A  bejegyzéssel a "Magyar szürkemarha hús" hivatalosan is olyan prémium húsok közé tartozik,  mint az Egyesült Királyság számára bejegyzett Welsh Beef és Scotch Beef, a francia Maine-Anjou vagy a szintén francia Génisse Fleur d'Aubrac. Az eredetvédelmi rendszer használata szerződéshez kötött és kizárólag olyan tenyésztő vagy annak partnere veheti igénybe, aki tagja a Magyar Szürke Szarvasamrhát Tenyésztők Egyesületének.

MCOnet