Maga a hungarikum törvény is egy hungarikum

Maga a hungarikum törvény is egy hungarikum
Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár  a Földművelésügyi Minisztériumot képviselve tartott előadást a Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett külgazdasági értekezleten Budapesten.

A helyettes államtitkár emlékeztetett: az Országgyűlés két héttel ezelőtt elfogadta a 2012-es hungarikum törvény módosítását, amelyben már sikerült beépíteni az elmúlt három év gyakorlati tapasztalatait. Maga a jogszabály is egy hungarikum, hiszen a világban fellelhetők hasonlóak, de szellemiségében, megoldásaiban egyedülálló.Maga a törvény keretrendszert biztosít ahhoz a munkához amit hungarikum mozgalomnak nevezünk. Úgy tűnik ez a mozgalom határokon innen sikertörténet - tette hozzá Szakáli István Loránd. Kiemelte: a hungarikum törvény módosításának köszönhetően a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által elnökölt testület a jelenlegi 16 helyett 21 taggal működik majd. Tagjai között a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a Honvédelmi Minisztériumnak is lesz delegáltja, hiszen a magyarság értékeinek külhoni, külgazdasági és külpolitikai, infokommunikációs és katonai hagyományőrzési vonatkozásai egyaránt vannak.
 
hungarikum , hungarikum törvény, magyar érték

Maga a hungarikum törvény is egy hungarikum

 
A helyettes államtitkár hangsúlyozta: az értékgyűjtő munkát egy egységes stratégia mentén kell folytatni, hiszen a hungarikumok megléte külgazdasági, turisztikai haszonnal és kultúrdiplomáciai előnyökkel jár, hozzájárul az nemzetimázs alakításához.  A külgazdasági potenciállal rendelkező hungarikumainkkal kapcsolatban - pl. a pálinka, a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika, a Tokaji aszú, vagy a Zsolnay és Herendi porcelán -élénk piaci érdeklődésre számíthatunk a külpiacokon is - mondta Szakáli István Loránd, aki szerint annak érdekében, hogy hungarikumainkat a külpiacokon is megjelenítsük, az elmúlt évben számos helyszínen bemutatkoztunk, többek között Madridban, Berlinben, Újvidéken, Zágrábban és az Egyesült Államok több városában is.FM/MCOnet