Kulturális örökséggé nyilvánították a kékfestés hagyományát

Kulturális örökséggé nyilvánították a kékfestés hagyományát
A pápai Kékfestő Múzeumban adták át a kékfestés hagyományát a világ szellemi kulturális örökségévé nyilvánító dokumentumot, így már négy magyar vonatkozású elem szerepel a az UNESCO reprezentatív listáján.
Krucsainé Herter Anikó kultúráért felelős helyettes államtitkár felidézte, hogy a mohácsi busójárás, a matyó népművészet és a magyar solymászat mellett kapott helyet a kékfestés hagyománya az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete listáján. A kékfestés tudománya családon belül öröklődő hagyomány, amely nem tanulható meg az iskolapadban. Olyan mesterség, amelyhez nélkülözhetetlenek a kémiai, fizikai, matematikai ismeretek és művészeti véna is szükséges hozzá.


Kulturális örökséggé nyilvánították a kékfestés hagyományát
A kékfestés hagyománya felkerült az ENSZ UNESCO listájára


A felvételt igazoló UNESCO-dokumentumot az ünnepségen adták át a bácsalmási, a győri, a nagynyárádi, a szombathelyi, a tiszakécskei és a tolnai kékfestő műhelynek, valamint elismerésben részesült a pápai Kékfestő Múzeum és a magyarországi kékfestés hagyományinak ápolásáért végzett tevékenységéért Domonkos Ottó. Nagy-L. István, a pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója arról beszélt, hogy három és fél évvel ezelőtt elindult el a kékfestés a hungarikummá válás útján és reményei szerint a jövőben sikerül majd megszerezni a címet.