Kihirdették a hungarikum-pályázatok nyerteseit

Kihirdették a hungarikum-pályázatok nyerteseit
115 pályázatból 68 pályázatot támogatnak a 2015. második félévében beadott hungarikum-pályázatokból, melyek a külhoni értéktárak létrehozását biztosítják – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. Várhatóan 72 külhoni települési értéktár fog megalakulni szerte a Kárpát-medencében.
Döntés született a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésére, kutatására, népszerűsítésére, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázatokról, melyeket 2015. második felében adhattak be az önkormányzatok. Ennek nagyobbik, 170 millió forintos részére határon túli, magyarok lakta településekkel együttműködésben pályázhattak. Ugyanis az értékgyűjtés elősegítése érdekében tapasztalatátadásra, külhoni értéktárak létrehozására, működtetésére, a nemzeti értékek népszerűsítésére, rendezvények megvalósítására kérhettek forrást. Cél, hogy a határokon túl is elindulhasson értékeink nyilvántartásba vétele, őrzése.

v nmeth zsolt

Egy 10 milliós keret pedig a hagyományos népi mesterségek, kihalófélben lévő szakmák megőrzésére fordítható. Az első támogatási cél tekintetében 64, a második támogatási cél esetében pedig 4 nyertes pályázót támogatnak – mondta el az államtitkár.

MTI / MCOnet