Kezdeményezték a szőregi rózsatő hungarikummá nyilvánítását

Kezdeményezték a szőregi rózsatő hungarikummá nyilvánítását
Kezdeményezték a szőregi rózsatő hungarikummá nyilvánítását, az erről szóló dokumentumokat Rózsavölgyi József szegedi önkormányzati képviselő adta át az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárának.
Farkas Sándor a Szőregi Rózsaszemzés Napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, a dísznövénykertészetnek több száz éves hagyományai vannak Magyarországon. Rózsatövet ötven üzemben, mintegy 170 hektáron nevelnek, a termelés központja Szeged-Szőreg és térsége - közölte az államtitkár. A Magyarországon évente előállított 4,5-5 millió rózsatő 90-92 százalékát Szőregen és környékén nevelik föl, a mennyiség 80-85 százalékát a szövetkezet értékesíti.


Kezdeményezték a szőregi rózsatő hungarikummá nyilvánítását
A Magyarországon évente előállított 4,5-5 millió rózsatő 90-92 százalékát Szőregen és környékén nevelik föl


Az 1967-ben létrehozott szövetkezetnek jelenleg több mint kétszáz tagja van, de komoly problémát jelent az elöregedés, a tagság csupán fele aktív már. A szövetkezet 23 országba exportál, a legnagyobb piac Németország. Meszlényi Ferenc, a Szőregi Virág-Dísznövény Áfész elnöke hangsúlyozta, a szőregi rózsatőnek kiváló a híre külföldön, a hungarikummá nyilvánítás az ártárgyalások során komoly előnyt jelentene.


MTI/T.D.