Ismét bővült a hungarikumok sora

Ismét bővült a hungarikumok sora
A Hungarikumok Gyűjteményébe került a magyar tanya, a magyar huszár és Erdély Torockó épített öröksége, valamint öt tétellel bővült a Magyar Értéktár.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztató keretén belül elmondta, a gyűjteménybe és az értéktárba kerülő tételeket az köti össze, hogy valamennyi csúcsteljesítmény. A bizottság ezúttal Kecskeméten ülésezett, mivel Bácsk-Kiskun megye hungarikumokban gazdag, az értékőrzés egyik kiindulópontja, példa más városok és megyék előtt is - fogalmazott a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a magyar huszárság a világon mindenhol ismert, a hagyományőrzés, a nemzeti büszkeség és a magyar életérzés elválaszthatatlan részét képezi.


A magyar tanya, a magyar huszár és Erdély Torockó épített öröksége is hungarikum lett                                       A magyar tanya, a magyar huszár és Erdély Torockó épített öröksége is hungarikum lettA tanyai életmódról elmondta, hogy egyre népszerűbbé válik, míg Erdély történelmi városának, Torockónak "ízig-vérig" magyar épített örökségét méltatta. A Magyar Értéktárba került az egyetlen magyar alapítású, középkori eredetű szerzetesrend, a pálos rend és a pásztorkultúra elengedhetetlen részét képező ősi magyar eszköt és fegyver, a hortobágyi karikás ostor. Továbbá  az egyik legsikeresebb sportágunk, a magyar vízilabdázás, a világszerte ismert, klasszikus magyar szablyavívás és a mintegy 250 éves múltra visszatekintő Hollóházi porcelán is. 

/T.D.